Bij deze zomerse temperatuur mag je baby alleen in een luier slapen

03.08.2022 10:39

Een baby kleed je al gauw te koud aan: zodra het zomer is denk je dat je baby bloot kan gaan slapen, maar dat is niet zo. Vanaf deze zomerse temperatuur mag je baby pas in alléén een luier slapen.

De GGD adviseert: ‘Houd als richtlijn aan dat je jouw baby altijd één laag meer aantrekt dan jijzelf aan kleding draagt. Is de temperatuur in de slaapkamer van je baby hoger dan 26 graden? Dan kun je ervoor kiezen om je baby te laten slapen in een luier.’ Vaak kun je op de babyfoon zien hoe warm het is in de slaapkamer van je kind.

Er zijn twee vuistregels waar je je volgens de GGD aan kunt houden:

  • Is de temperatuur van de babykamer 23 of 24 graden? Dan kun je jouw baby in een luier met romper onder een laken laten slapen. Kies voor katoen of linnen: synthetische stoffen kunnen ervoor zorgen dat je kind het te warm krijgt.
  • Is de temperatuur van de slaapkamer hoger dan 26 graden? Kies dan voor slapen in een luier zonder romper of andere kleding. Dus ook geen zomerslaapzakje.

Check bij twijfel of je baby het te warm heeft. Bij een klein kind kun je aan het voorhoofd goed voelen of hij het te warm heeft: net zoals je dan kunt voelen of het koorts heeft. Ook het nekje of de voetjes kunnen aangeven of je baby de juiste temperatuur heeft en of je iets moet veranderen aan de kamer. Een zwetende baby heeft het absoluut te warm. Een airco aanzetten in de slaapkamer van een baby is geen goed idee: de tocht kan gevaarlijk zijn voor je baby, zeker als hij of zij pas een paar weken oud is. Je kunt wel de kamer vooraf koelen zodat je kind naar bed gaat in een frisse omgeving.

Bron: GGD