Is het gevaarlijk voor een baby om in een kamer met de airco aan te slapen?

10.08.2023 07:00

Nu het zomer is, is het heerlijk om de slaapkamer af te laten koelen met een airco. Maar als je baby gaat slapen, moet je dan de airco in die kamer uitzetten?

Allereerst moet je de babykamer nooit te koud maken: voor je gevoel wil je het graag laten afkoelen, maar een te koude kamer kan gevaarlijk zijn.

Ideale temperatuur babykamer

Maak het een paar graden koeler dan dat het buiten is. Rond de 18, 19 of 20 graden is ideaal voor een kinderkamer. Let erop dat je baby nooit in de tocht en de luchtstroom van de airco ligt. Doe de airco dan ook liever uit als je baby gaat slapen en koel de kamer een uurtje vooraf. Hetzelfde geldt voor een ventilator: deze kun je laten draaien, maar zorg ervoor dat de windvlaag niet op het gezicht van je baby komt. Een paar koude flessen met ijsklonten voor de ventilator zetten helpt om de kamer sneller te laten afkoelen.

Niet helemaal bloot

Kleed je baby niet te warm aan, maar ook niet helemaal bloot. Een rompertje is lekker om in te slapen, en ook een zomerse slaapzak zonder lange mouwen gaat prima. Kies waar mogelijk voor kleding van natuurlijke stoffen om je kindje koel te houden in de zomer, zoals luchtig linnen, organisch katoen, wol, bamboe of zijde. Je kunt aan de voeten en handen van je baby voelen of hij of zij het te warm heeft. Voel ook onder de kleertjes: als je baby nat is of plakkerig, trek dan wat uit.

Airco baby

En verder: laat de kinderwagen nooit in de volle zon staan. In de auto geldt ook: de airco niet te hard aanzetten en de windvlagen niet op het gezicht en lijf van je kind laten waaien. Liever de airco zachter aanzetten op een graad of 19, dan dat het veel te koud wordt.

Bron: Kraamzorg