Je zwangerschapsuitkering tijdens je betaalde verlof is nooit hoger dan dít bedrag

02.08.2022 11:26
zwangerschapsuitkering

Heel fijn als je zwanger bent en je gaat bijna met verlof. Maar hoeveel krijg je in deze periode nu eigenlijk betaald? Er zit een maximumbedrag aan, laat het UWV weten.

Je verlof bestaat uit twee delen: je hebt als moeder recht op zes weken zwangerschapsverlof en tien weken bevallingsverlof. In beide gevallen worden ze 100 procent doorbetaald. Daarna kun je 9 weken verlof voor 70% van je loon opnemen.

Het bevallingsverlof moet in de zes weken na de bevalling aaneengesloten worden ingezet. De rest kan over een periode van dertig weken flexibel worden opgenomen. Hoeveel je krijgt betaald ligt aan je salaris. In principe krijg je in je verlof dus wat je gewend bent te verdienen. Houd er rekening mee dat er voor je zwangerschapsuitkering een maximumdagloon van € 232,90 per geldt. De zwangerschapsuitkering die je krijgt is daarom per dag nooit hoger dan dit bedrag. Verdien je normaal gesproken meer dan dit maximumdagloon? Dan zal je werkgever meestal de uitkering aanvullen tot je normale loon. Hij is dit echter niet verplicht, dus het is in goed overleg mogelijk.

Zo bereken je je zwangerschapsuitkering

Je kunt berekenen wat je in je verlof krijgt uitbetaald. Kijk eerst naar wat je sociale verzkerings-loon is:

Het sv-loon is je brutoloon plus alle belastbare onderdelen van het loon. Belastbare onderdelen zijn bijvoorbeeld:

  • vakantiegeld
  • eindejaarsuitkering
  • dertiende maand
  • ploegentoeslag
  • fiscale bijtelling voor privégebruik auto van de zaak
  • uitbetaald Individueel Keuzebudget

Om je dagloon te berekenen delen wij je sv-loon door 261. Dit is het gemiddelde aantal dagloondagen in 1 jaar. De uitkomst is dan je dagloon. Het UWV berekent je dagloon op basis van het sv-loon dat je verdiende tijdens het dienstverband waarin je zwangerschaps- en bevallingsverlof begon.

Bron: UWV