De Moro-reflex: waarom het gevaarlijk kan zijn als je baby dit níet heeft

01.08.2022 10:03

De Moro-reflex: het klinkt wat spannend en het ziet ook best vreemd uit. Je baby slaapt en schrikt dan opeens helemaal op, vaak met de armen in de lucht, handen gespreid en de ogen even open. Geen zorgen, dit is heel normaal.

Want de Moro-reflex wordt ook wel de schrikreflex genoemd en is juist belangrijk in de ontwikkeling van een baby.

Je kind leert zich zo te bewegen rond de 28e week van je zwangerschap in je buik. Tot je baby 3-6 maanden is, blijft je kind dit doen. Je kind heeft er vaker last van als je wisselt van licht naar donker of als er andere prikkels zijn.

Op het moment dat de verloskundige je baby na de geboorte nakijkt, wordt ook de schrikreflex meegenomen. Dit heet de Moro-reflex. Hierbij laat de verloskundige je baby een stukje naar achteren vallen. Spreidt je baby daarbij zijn armen en opent hij z’n handjes, dan is zijn reflex goed en is er niets om je druk over te maken. Het is eerder gevaarlijk als je kind deze reflex totaal niet heeft: je kind kan dan overprikkeld zijn of hoogsensitief.

Kenmerken niet geïntegreerde Moro-reflex

 •          Overgevoelig voor licht (te fel zonlicht, TL-licht)
 •          Overgevoeligheid voor geluid (lawaai, achtergrondgeluiden zoals een tikkende klok,  druppelende kraan, brommen van elektrische apparaten, je kind is dan snel afgeleid)
 •          Overgevoelig voor geuren (bloemen, parfums, eten, zeep)
 •          Overgevoelig voor aanraking, hekel hebben aan etiketjes in kleding
 •          Allergieën, auto-immuunziektes (astma, eczeem, KNO-problemen)
 •          Schrikachtig zijn, nachtmerries hebben
 •          Inslaap-doorslaapproblemen
 •          Plotselinge woede-uitbarstingen of huilbuien
 •          Moeite hebben met verandering of verrassing, zich slecht kunnen aanpassen
 •          Snel wisselende bloedsuikerspiegel
 •          Gespannen spieren (lichamelijke verharding)

De functie van de reflex: je baby kan zichzelf nog niet redden. Deze reflex is van de hersenen een eerste stap in het ontwikkel van een vecht- en vluchtschema. De medische betekenis van de Moro-reflex duidelijk. Artsen testen erop als een teken van een gezond groeiend brein, terwijl de afwezigheid van de reactie of de aanwezigheid ervan een aanwijzing is dat er iets mis is. Wanneer baby’s de Moro-reflex slechts aan één kant vertonen, kan dit duiden op vertragingen in de neurologische ontwikkeling of betekenen dat de baby een verwonding aan de brachialplexus, perifere zenuw of sleutelbeen heeft opgelopen tijdens vaginale geboorte. Dat komt vrij vaak voor en kan operatief worden behandeld. Een Moro-reflex die aanhoudt na de leeftijd van 6 maanden is ook iets om bij je huisarts na te vragen.

En als je wilt zorgen dat je kind zo goed mogelijk door kan slapen, dan is inbakeren op deze leeftijd de beste optie. Zo kunnen de armen minder in het gezicht komen en maakt je baby zichzelf niet zo snel wakker.

Bron: Fatherly