Een baby gekregen? Het duurt 6 jaar voordat je als vader en moeder weer kunt slapen

22.08.2022 09:47
slapen

Helaas maar waar: jonge kinderen hebben is hard werken, overdag en vaak ook ’s nachts. Slapen doe je als ouders nooit meer zoals vroeger. Wie gesteld is op zijn of haar nachtrust, kan zich maar beter goed voorbereiden op wat komen gaat.

Want ouders zouden gemiddeld 6 jaar gebroken nachten hebben, blijkt uit nieuw onderzoek.

Dat is met een baby in huis logisch te verklaren: de eerste maanden heeft je kind namelijk nachtvoedingen nodig. Dan ben je meestal elke 3-4 uur wel wakker. Maar ook in de jaren daarna zullen je nachten niet meer hetzelfde zijn volgens experts. Kinderen hebben dan nachtmerries of zijn af en toe ziek. Ook kun je lastigere slapers hebben, die zich het veiligst voelen tussen papa en mama in. En dat betekent dat je jarenlang met een dreumes, peuter en kleuter in je bed slaapt. Onderzoekers hebben het nu vastgelegd op zes jaar minder goede nachtrust. Vanaf 6 jaar zou het aanzienlijk beter gaan – dat is dan het goede nieuws.

Vaders slapen ook minder

“We hadden niet verwacht dat we dat zouden vinden, maar we geloven dat er zeker veel veranderingen zijn in de verantwoordelijkheden die je hebt”, vertelde co-auteur Sakari Lemola, een psychologieprofessor aan de Universiteit van Warwick, aan The Guardian. Eerder onderzoek had uitgewezen dat ouders tijdens het eerste levensjaar van hun kind minstens 44 tot wel 50 dagen slaap verliezen. Moeders hadden hier in het verleden meer last van dan vaders, maar naarmate vaders grotere opvoedingsrollen beginnen op zich te nemen, geven gegevens aan dat dit begint te verschuiven. Mannen, van wie velen nog steeds geen vaderschapsverlof hebben, hebben de neiging om eerder weer aan het werk te gaan en hebben minder kans om te herstellen door overdag een dutje te doen, blijkt uit onderzoek. Dus of vaders nou beter af zijn dan moeders, dat is niet helemaal bewezen. Hoe dan ook, zowel mannen als vrouwen zijn duidelijk moe na het krijgen van kinderen.

Hoeveel slaap verlies je dan?

Lemola en zijn team volgden zes jaar lang de slaap van 2.541 moeders en 2.118 vaders. Gedurende deze tijd rapporteerden de deelnemers de geboorten van hun eerste, tweede en derde kinderen, evenals hoe goed ze sliepen in het weekend en doordeweeks op een schaal van 0 tot 10.

Vrouwen ondervonden het meeste slaapverlies tijdens het eerste jaar van hun baby, met een afname van 1,7 punten in slaapkwaliteit na hun eerste kind, en nog eens een afname van 1 punt voor elk volgend kind. Gemiddeld verloren moeders in dat eerste jaar ongeveer 40 minuten slaap per nacht en in de eerste drie maanden meer dan een uur. Vaders verloren slechts 13 minuten slaap per nacht tijdens het eerste jaar van hun ouderschap.

Hoewel vaders minder sliepen, bleek uit de studie dat het tot zes jaar duurde voordat zowel mannen als vrouwen hun normale slaapschema hervatten nadat ze een kind hadden gekregen. Het gezinsinkomen, het hebben van een tweeverdieners versus eenpersoonshuishouden, of alleenstaande ouder zijn, veranderde niets aan het slaapverlies. Slecht slapen is slechter slapen, of je nu rijk, arm, hoogopgeleid of werkloos bent. Zes jaar bleef het magische getal. Dus zijn je kinderen nog jonger dan zes? Hou nog even vol.

Bron: Fatherly