Betaald 9 weken extra zwangerschapsverlof vanaf augustus: óók voor kinderen die al bijna 1 jaar zijn

11.07.2022 15:39

Vanaf augustus verandert er een boel als het gaat om zwangerschapsverlof en ouderschapsverlof. Maar hoe zit het met als je nu net bent bevallen van een kindje? Of een jaar geleden?

De Rijksoverheid is hier duidelijk over.

De Wet betaald ouderschapsverlof treedt op 2 augustus 2022 in werking: op dit moment mag je wel je verlof opnemen, maar krijg je dan niet doorbetaald. Dat verandert dus eindelijk vanaf augustus en het geldt voor zowel moeders als vaders. Als je voor augustus bent bevallen, telt het ook nog. Als je kind nu 0 tot bijna 1 jaar is, mag je dit verlof officieel nog opnemen.

‘Het ouderschapsverlof geldt ook voor sommige ouders die vóór de invoering van de wet een kind krijgen. Het kind moet op het moment dat de wet ingaat jonger dan 1 jaar zijn. Ook moeten ouders op dat moment werken (werknemer zijn). En nog niet het volledige recht (26 maal de arbeidsduur per week) op ouderschapsverlof hebben opgenomen.’

Ouders krijgen straks gedurende 9 weken ouderschapsverlof een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van hun dagloon (tot 70% van het maximum dagloon). Voorwaarde is dat zij deze 9 weken opnemen in het eerste levensjaar van het kind. Let dus op: is je kind nu een half jaar oud? Dan kun je het nog opnemen. Is je kind in juli 1 jaar geworden? Dan loop je het net mis, helaas.

Met het langere verlof krijgen ouders meer tijd om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. En om samen bewust keuzes te maken over de verdeling van werken en zorgen.’ En zo geldt het verlof ook voor vaders, om zo de kloof tussen moeders en vaders te verkleinen. Mooie initiatieven van de overheid.

Voorbeeld van zwangerschapsverlof

Een werknemer is op de datum van de invoering van de wet ouder van een kind (6 maanden). Hij of zij heeft al 19 weken (wettelijk onbetaald) ouderschapsverlof opgenomen. Deze werknemer heeft nog 6 maanden om 7 weken ouderschapsverlof op te nemen. Dan is het kind 1 jaar. Tijdens die 7 weken heeft hij of zij recht op een uitkering.

Hoe je het doet? Aanvragen gaan via het UWV. Werkgevers kunnen vanaf 2 augustus 2022 de aanvragen indienen bij het UWV voor de uitkering voor de werknemers die gedeeltelijk betaald ouderschapsverlof opnemen, maar wel pas nadat verlof is opgenomen.

Bron: Rijksoverheid
Bron foto: Sophie Wheeler Photography –  www.sophiewheelerphotography.co.uk

In samenwerking met Mama Magazine