Mag je officieel ontslagen worden als je zwanger bent?
Als je zwanger bent, is het goed om te weten wat je rechten zijn. Zeker als je misschien niet weet of je baas je baan blijft aanbieden. Mag je officieel ontslagen worden tijdens je zwangerschap?
Nee, in Nederland is dit als vrouw je recht.
De Rijksoverheid meldt het volgende:
Situaties waarin je werkgever je niet mag ontslaan
In de volgende situaties mag je werkgever je niet ontslaan:
- tijdens je zwangerschapsverlof;
- tijdens je bevallingsverlof;
- de eerste 6 weken na je bevallingsverlof;
- tijdens de periode van arbeidsongeschiktheid door zwangerschap of bevalling;
- de eerste 6 weken na deze arbeidsongeschiktheid.
Ook geldt het dat als je een kinderwens uitspreekt op je werk of als je werkgever denkt dat je ooit zwanger wilt worden, dat je ook dan niet ontslagen mag worden. Let wel: dit gaat om mensen met een vast contract (voor onbepaalde tijd).
Anders met tijdelijk contract
Het zit wat lastiger als je een tijdelijk contract hebt. Heb je een tijdelijk contract dat afloopt tijdens je zwangerschap? Dan hoeft je werkgever je contract niet te verlengen. Maar je zwangerschap zelf mag niet de reden zijn om je contract niet te verlengen: dan maakt je baas namelijk onderscheid tussen een man en een vrouw. Als je toch wordt ontslagen en je bent het er niet mee eens, kun je naar een kantonrechter gaan om het proces aan te klagen.
En in deze gevallen mag het wel
Wanneer mag je dan wel ontslagen worden? Alleen in speciale gevallen is ontslag tijdens je zwangerschap of bevallingsverlof mogelijk. Bijvoorbeeld als de onderneming of je afdeling de werkzaamheden beëindigt, als het bedrijf failliet gaat en het gaat sluiten. Ook kan je werkgever je ontslaan als je je ernstig misdraagt. Bijvoorbeeld als je fraude pleegt, steelt of gewelddadig bent. In die gevallen maakt het niet uit of je zwanger bent of niet.