Bewezen: het tweede kind heeft de grootste kans om crimineel te worden

20.07.2022 09:34
tweede kind

De plek in je gezin zegt best wat over je persoonlijkheid, blijkt uit onderzoek. Het tweede kind zou namelijk een relatief grote kans hebben om crimineel te worden.

Nou ja, niet dat alle tweede kinderen het boevenpad op gaan, natuurlijk niet.

Maar onderzoek zegt er wel iets over: tweede jongens hebben een 20 tot 40 procent grotere kans om veroordeeld te worden. Deze conclusie verwijst naar een internationaal onderzoek, dat in april dit jaar is gepubliceerd. In dit onderzoek werden de gegevens van ruim 300.000 kinderen in Denemarken en Florida geanalyseerd. Alleen kinderen uit gezinnen met minstens twee kinderen en gezinnen waarbij het eerste en tweede kind dezelfde ouders hadden werden in het onderzoek meegenomen. Er werd gekeken of als tweede geboren jongens op hun 16e en 21e gemiddeld vaker in aanraking waren gekomen met justitie.

Geldt ook voor meisjes

Dit betekent dat als het eerste kind bijvoorbeeld een kans van 10 procent heeft om veroordeeld te worden, het tweede kind een kans tussen de 12 en 14 procent heeft op een veroordeling. Het geldt in mindere mate voor meisjes: zij komen minder in aanraking met justitie en zijn minder snel van het criminele gedrag. Maar, opvallend genoeg blijkt ook dat bij dochters het zo is dat dan de tweede alsnog de meeste kans heeft op crimineel gedrag. In ieder geval méér kans dan het eerstgeboren meisje.

Hoe komt het nou?

Of het derde kind dan nog meer kans heeft op crimineel gedrag, is in dit onderzoek niet bekeken. Ze keken alleen naar gezinnen waar er twee kinderen zijn. Hoe het nou komt dat het tweede kind het stoutst is? Het is lastig te zeggen, omdat zoveel factoren meespelen. En het is ook niet zo dat het bij elk gezin gebeurt, natuurlijk niet. Toch geven experts een verklaring:

“De onderzoekers verwachten dat bij het eerste kind de ouders nog onverdeelde aandacht hebben voor het kind, terwijl ze bij het tweede kind de aandacht moeten verdelen en dus ook vaker werken.”

Het effect hiervan is klein, maar kan volgens de onderzoekers een gedeeltelijke verklaring zijn dat tweede kinderen vaker crimineel zijn. Een andere mogelijke verklaring is volgens Van de Weijer dat kinderen ook invloed op elkaar hebben. “Het is mogelijk dat het oudste kind zichzelf eerder als rolmodel ziet voor zijn jongere broertjes en zusjes.”

Bron: nu.nl