Vergeetachtig? Kinderen krijgen is goed voor je geheugen, zeggen neurologen

20.10.2022 13:03

Altijd het warhoofd van de groep? Vergeet je je sleutels, telefoon of tas overal? Wanneer je kinderen krijgt zal dit dus niet meer gebeuren. Het blijkt namelijk dat kinderen krijgen goed is voor je geheugen.

Tijdens je zwangerschap had je dit waarschijnlijk niet verwacht, want in die periode vergeet je juist een heleboel. Maar kinderen krijgen is vanaf de bevalling dus goed voor je geheugen. Je brein zou jonger blijven dan de hersenen van vrouwen die geen kinderen hebben gehad.

Brein van moeders

De Universiteit van Oslo uit 2019 heeft het onderzoek uitgevoerd met meer dan 12.000 vrouwen, doormiddel van MRI-scans zijn hun hersenen door neurologen nauwkeurig geïnspecteerd. De onderzoekers keken naar het gebied in de hersenen die belangrijk zijn voor het geheugen. Nu is met het onderzoek geconstateerd dat moeders een brein hebben van ongeveer zes jaar jonger, dan vrouwen zonder kinderen die even oud zijn. Het zwangerschapshormoon oestrogeen speelt hierbij een rol. Oestrogeen is niet alleen goed voor je zwangerschap, maar is dus ook een goed hormoon voor de hersenen met een positief effect. Het zorgt ervoor dat je beschermd bent tegen hersenveroudering, dus dat is natuurlijk hartstikke fijn.

Geheugen

De meeste vrouwen denken dat het geheugen achteruit gaat bij het krijgen van kinderen. Je slaapt natuurlijk slecht de eerste jaren, dus je zou denken dat dit een negatief effect geeft op de hersenen. Maar kinderen krijgen geeft alleen maar een positief effect op de hersenen van moeders, en dit is voor een langere tijd. Je zou zelfs op middelbare leeftijd, dus tussen de 40 en 65 jaar oud jongere hersenenen hebben, dan vrouwen die geen kinderen hebben gekregen. Bedankt hè, lieve schatjes. Mama is blij met jullie – en haar fitte brein.

Bron: oudersvannu.nl