Onderzoek: hersenen van mannen krimpen als ze voor het eerst vader worden

28.09.2022 13:13

Moeders veranderen door alle hormonen in hun zwangerschap en dat heeft ook invloed op bijvoorbeeld je geheugen. Maar nu blijkt uit onderzoek dat ook de hersenen van mannen niet buiten schot blijven. 

De hormonale veranderingen van de vrouw is over het algemeen wel duidelijk bij iedereen, tijdens en na de zwangerschap. Maar mannen doen ook mee.

Krimpen hersenen

Er is onderzoek gedaan naar het brein van mannen, hierin keken ze naar de veranderingen die optreden in de hersenen bij mannen die vader worden voor het eerst in hun leven. Daaruit blijkt dat de volume afneemt in bepaalde hersengebieden. Dat betekent dus dat de hersenen van mannen krimpen wanneer ze vader worden. “Waar het brein van moeders na de zwangerschap vrij algemene veranderingen ondergaat, zien we bij vaders juist veel lokale veranderingen optreden”, zegt Martínez-García. Het gaat om een kleine krimp in de hersenen op de plek die in verband wordt gebracht met het verwerken van visuele informatie, doelgerichte concentratie en inlevingsvermogen. “Allemaal processen die heel belangrijk zijn als je optimale zorg wilt verlenen aan een kind.” Wel is op te vallen dat deze veranderingen anders zijn dan bij de ‘frisse’ moeders.

Mannen hersenen

“We weten dankzij diermodellen dat het brein van vaders die betrokken zijn bij de zorg voor hun nageslacht, door de interactie met die jongen, veranderingen ondergaat”, vertelt onderzoeker Magdalena Martínez-García aan Scientias. Er werden daarna ook twee studie gedaan door Martínez-García en haar collega’s, waaruit is gebleken dat het vaderbrein veranderingen doormaakt.

Mannen hersenscan: voor en na de bevalling

Om het onderzoek uit te voeren moesten vaders een hersenscan ondergaan, dit voor zowel voor de bevalling als na de bevalling van de vrouw. Hierin werd vooral aangetoond dat de hersenen van mannen veranderen bij het vader worden. Ook gingen de onderzoekers kijken of de transitie naar het vaderschap anatomische veranderingen met zich mee zou brengen in het volume, de dikte en het oppervlak van de hersenen van de mannen.

Let op

Wel is het belangrijk om te weten dat de hersenen van mannen niet minder gaan functioneren wanneer ze vader worden. Maar misschien juist goed voor de mannen om goed te kunnen functioneren. Alleen wordt er verandering gezien in de volume van het hersengebied, de oorzaak van het krimpen is nog niet bekend bij onderzoekers. Het heeft te maken met de interactie met de baby. Eventueel hangt dit samen met de stress en het slaapgebrek dat een pasgeboren baby met zich meebrengt.

Bron: libelle.nl