Langdurig gebruik van ibuprofen kan leiden tot onvruchtbaarheid bij mannen

13.09.2022 09:24

Slikt je partner vaak de pijnstiller ibuprofen? Dan is de kans op vruchtbaarheidsproblemen groter dan je zou denken. Hier is onderzoek naar gedaan door Deense en Franse artsen en door de Universiteit van Kopenhagen.

Vaak wordt gedacht dat vruchtbaarheidsproblemen eerder bij een vrouw liggen, maar het kan ook aan de levensstijl van je partner liggen.

Zwanger worden

Misschien ben je al langere tijd bezig om zwanger te worden. Je heb je levensstijl aangepast, omdat je het al zo lang en zo graag wilt. Je bent gezonder gaan eten, meer gaan bewegen, je bent je eisprong in de gaten gaan houden… Elke keer weer die teleurstelling als je ongesteld wordt of een negatieve zwangerschapstest hebt gekregen. Het kan zijn dat de oorzaak helemaal niet bij jou ligt, maar dus bij je partner.

Vruchtbaarheid

Vruchtbaarheid heeft te maken met enorm veel factoren. Denk maar aan zaadkwaliteit, stress, voeding, en dus ook pijnstillers. We kennen allemaal wel het medicijn ibuprofen, dit wordt gebruikt tegen hoofdpijn, migraine, ontstekingen en gewrichtspijn. Maar mensen slikken het om zoveel redenen: een kater, last van spierpijn of gewoon algehele malaise.

Onderzoek vruchtbaarheid mannen

Uit onderzoek van Deense en Franse artsen blijkt dat een man bij zes weken tweemaal daags 600 milligram ibuprofen slikken, zo’n kwart minder testosteron aanmaakt. Dit is onderzocht bij mannen tussen de 18 en 35 jaar. Bizar eigenlijk hoe erg de hormoonhuishouding in elkaar wordt geschopt. “Dit zijn goede pijnstillers, maar er zijn genoeg mensen die ze gebruiken zonder erbij stil te staan dat het echte medicijnen zijn.” zegt David Møbjerg Kristensen.​ Uit onderzoek van de Universiteit van Kopenhagen werd het ook vastgesteld dat het ervoor zorgt dat je minder vruchtbaar wordt. Bij dit onderzoek deden 31 mannen mee voor een aantal weken. De ene helft slikt placebo, en de andere helft ibuprofen. De mannen die ibuprofen slikten hadden een daling in het testosterongehalte.

Waarschijnlijk slikken we allemaal wel eens ibuprofen zonder erover na te denken welke bijwerkingen deze pijnstelling eigenlijk met zich mee kan brengen. Goed om te weten vanaf nu, als je een kinderwens hebt. Paracetamol zou voor de kwaliteit van het zaad beter zijn.

Bron: Famme