Rommelig zijn als moeder is geen teken van luiheid, maar van intelligentie

21.09.2022 08:49

Ben jij die rommelige moeder? Is het altijd een zooi in jouw huis? Heel goed, want het is een teken van intelligentie.

Een hekel aan opruimen? Laat je alles overal liggen en rondslingeren, ligt er een zak vol was die maar niet gedaan wordt, is er altijd speelgoed te vinden door het hele huis? Een sloddervos zijn is tegenwoordig iets om trots op te zijn. Het is namelijk bewezen dat rommelige moeders slim zijn – en ook nog eens creatief.

Rommelige moeder

Er zijn verschillende studies gedaan omtrent rommelige mensen, die dan lui en chaotisch zouden zijn. Nu blijkt het juist dat rommelige mensen juist heel slim zijn. Altijd fijn om te horen, toch? Maar er zijn dus meer wetenschappelijke bewijzen over rommelige mensen.

Productiviteit

Richard A. Friedman schrijft het volgende in The New York Times: ‘Rommelkonten worden vaak beschuldigd van luiheid. Maar in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is rommeligheid niet noodzakelijkerwijs een teken van luiheid of dat je het allemaal niet overziet. Ook zegt rommeligheid niets over iemands productiviteit: productieve mensen zijn vaak onverbeterlijke sloddervossen’, volgens Friedman. Sterker nog, sommige mensen functioneren beter in een rommelige omgeving, zo wordt er gezegd.

Creativiteit

Kathleen Vohs van de University of Minnesota heeft ook onderzoek gedaan. Als je rommelig bent en je huis een zooitje is, zorgt het ervoor dat je creatief wordt. Je zal misschien wel denken: hoe dan? Je denkt meer out of the box, waarschijnlijk, en je voelt je op je gemak.

Jezelf durven zijn

‘Van jongs af aan leren we ons rot te voelen omdat we niet netjes zijn. De samenleving heeft het niet zo op ongeorganiseerde of onverzorgde mensen’, zegt John Haltiwanger van Elite Daily. ‘Maar daarbij worden de verborgen voordelen van deze kwaliteit over het hoofd gezien. Het vergt moed om wanorde te omarmen. Hiervoor moet je constante kritiek kunnen accepteren en tegen sociale regels in te gaan.’ Het komt er dus eigenlijk op neer, dat als je rommelig bent, jij je niet veel aantrekt van anderen en je bent trouw aan je eigen persoonlijkheid.

Laserfocus

‘Veel rommelige mensen zijn zich niet eens bewust van de chaos om zich heen’, zegt Friedman die we eerder noemde naar aanleiding van een onderzoek. ‘Net als mensen met hoge pijngrens geen pijn voelen, valt rommelige mensen rommel niet op.’ Je kan dus goed tegen die rommel en laat je je er niet door afleiden.

Flexibiliteit

Uit onderzoek is ook gebleken dat rommelige mensen behoorlijk flexibel zijn. De conclusie van rommelige mensen is dus totaal niet slecht, zo erg is die eigenschap dus helemaal niet. Lekker de boel de boel laten, vandaag. Slimmerik.

 

Bron: oudersvannu.nl