Ouders opgelet: steeds meer kinderen hebben gehoorschade

13.09.2022 13:39

Er moet door ouders veel beter gelet worden op gehoorschade bij hun kind(eren). Tegenwoordig hebben veel meer kinderen een telefoon of tablet op jonge leeftijd, hierop kijken ze filmpjes, spelen ze spelletjes, en luisteren ze muziek. Maar er wordt dan niet gelet op het geluid, vaak staat dit gewoon te hard.

“Als je valt en je enkel verstuikt, is dat direct zichtbaar. Gehoorschade sluipt erin” zegt Saskia Kloet van kenniscentrum letselpreventie VeiligheidNL.

Gehoorschade kinderen

Het blijkt dat bij kinderen tussen de 9 en 11 jaar, 14 procent last heeft van beginnende gehoorschade. Hier is in 2018 onderzoek naar gedaan door het Erasmus MC. Dit begint dus al vroeg, doordat steeds meer jonge kinderen hun telefoon of tablet te hard hebben staan met een koptelefoon op. Ouders moeten daar beter op letten, voordat ze hun kind erop laten om bijvoorbeeld een filmpje te kijken. Hoe gaat dit dan verder als ze ouder worden? Dan willen ze stappen en festivals bezoeken. We willen een levenslange piep in de oren voorkomen toch?

“Het stapelt. Als je eerst als kind veel muziek luistert, later naar schoolfeesten gaat, weer later naar concerten of festivals, dan kan steeds meer schade aan de haarcellen in je oren ontstaan. En die is onomkeerbaar.” zegt Saskia Kloet.

Oplossing 

Er is onderzoek gedaan in 2020 door VeiligheidNL, drie kwart bleek hun geluid te hard hebben staan. Saskia Kloet zegt hierover het volgende: “Stel een begrenzer in op de tablet of telefoon van je kind. Die zorgt ervoor dat het geluid nooit harder staat dan 85 decibel.” Het blijkt dat het geluid kan oplopen tot 100 db bij kinderen, als er geen begrenzer aanwezig is op de telefoon of tablet van het kind. “Elke 3 db extra zorgt voor een verdubbeling van de impact van het geluid op je gehoor. En zorgt voor een halvering van je veilige luistertijd.” zegt Saskia Kloet.

Let dus beter op hoe hard het geluid staat, dit om beginnende gehoorschade te voorkomen op jonge leeftijd. Luister zelf eens mee met je kind of stel een luistertijd in. Je kan ook altijd voor de zekerheid het gehoor van je kind online laten testen.

Bron: rtlnieuws.nl

In samenwerking met Mama Magazine