Moeder van overleden zoon waarschuwt: ‘Gebruik je autozitjes alsjeblieft op de goede manier’

12.09.2022 09:48

Elk overleden kind is er een te veel. Christina verloor haar zoon Kyle door een ongeluk. Als ze het goede autozitje had gebruikt, had ze dit waarschijnlijk kunnen voorkomen.

Daarom waarschuwt ze nu andere moeders voor dit gevaar.

In plaats van haar zoontje in een autostoeltje met veiligheidsriemen te zetten, gebruikte Christina een zitverhoger, een verhoging die ervoor zorgt dat je je kind makkelijker in de gordel kunt vastmaken. Maar ze zijn onveiliger voor jonge kinderen dan zitstoeltjes, waarin een kind meer beschermd is. De richtlijn is in Nederland dat kinderen tot zeker 4 jaar en een gewicht van tenminste 15 kilo in een zitstoel vervoerd moeten worden.

Ergste fout in mijn leven

Christina nam haar zoon mee in een zitverhoger terwijl hij daar nog te klein voor was. ‘Als ik geweten had dat mijn zoon daaraan zou overlijden, had ik hem driedubbel vastgemaakt in een kinderstoel’, schrijft Christina. Het ongeluk gebeurde 12 jaar geleden.

‘Je wil niet weten hoeveel pijn het doet dat ik me al twaalf jaar realiseer dat ik dit had kunnen voorkomen. Kyle verliezen voelde alsof ik zonder pardon de hel in werd gegooid. Een pijn die niet te beschrijven is. Als de littekens op mijn hart zichtbaar zouden zijn, zou elke voorbijganger ervan schrikken en me nakijken. Mijn zoon, het liefste kind wat ik ooit ontmoet hebt, ben ik kwijtgeraakt door één fout.

Een die ik zelf gemaakt heb. Als dat niet gebeurd was, had ik nu twaalf jaar aan prachtige herinneringen in plaats van hartverscheurende pijn.’

Ze waarschuwt nu anderen. Je denkt altijd dat het jou niet overkomt, met dat kleine stukje rijden. Toch moet je het risico niet nemen.

‘Daarom schrijf ik dit bericht, omdat ik andere ouders voor deze ene fout wil behoeden. Auto-ongelukken zijn doodsoorzaak nummer 1 als het om kinderen gaat.

Volgens cijfers worden 80 tot 90 procent van de kinderstoeltjes incorrect gebruikt. Lees dat opnieuw en laat het tot je doordringen. Op die manier beschermen we onze kinderen niet voor de grootste bedreiging in hun leven.

Red er iemand mee

Dat is te gek voor woorden. Gebruik daarom een goed kinderstoeltje en gebruik het zoals je dat hoort te gebruiken. Alsjeblieft, als je jonge kinderen hebt of iemand kent met jonge kinderen, verdiep je dan in de regels en de gebruiksaanwijzing van een stoeltje. Praat er met zoveel mogelijk mensen over, en als je ooit een kind ziet dat verkeerd in een auto zit, wees niet bang en zeg er wat van. Je redt er misschien wel een kinderleven mee. En dat van zijn ouders.’

Volgens de ANWB gelden deze regels in Nederland: ‘De basisregel is dat kinderen kleiner dan 1,35m in een goedgekeurd en passend kinderbeveiligingssysteem moeten zitten. Goedgekeurd zijn kinderzitjes met ECE labels. Passend betekent dat het kinderbeveiligingssysteem aangepast moet zijn aan de lengte en het gewicht van het kind. Kinderen vanaf 1,35m en volwassenen moeten gebruik maken van de veiligheidsgordel. Het is niet toegestaan meer personen te vervoeren dan dat er zitplaatsen in de auto aanwezig zijn.’

Bron: Facebook