Ayla lijkt altijd te lachen, maar blijkt ernstig ziek te zijn: ‘Wat heb ik verkeerd gedaan als moeder?’

07.09.2022 16:33
ayla1

Waarschijnlijk hebben veel mensen nog nooit gehoord van macrostomia. Wat is dit nou precies? Het is een aandoening die zelden voorkomt.

Macrostomia: wat is het?

Macrostomia is een aandoening die je bij je kind net na de geboorte kunt ontdekken. De mondhoeken zijn niet samengegroeid tijdens de zwangerschap en er is sprake van een vergrote mondhoek. Moeder Christina is dit overkomen in december 2021. Haar dochtertje Ayla werd geboren met deze aandoening en in eerste instantie schrok ze niet. Ze dacht dat haar baby al aan het lachen was. Maar toen ze niet stopte met lachen, schakelde ze artsen in.

Ze zegt dan ook het volgende: “Het enige waar ik als moeder aan kon denken, was wat ik verkeerd had gedaan, vooral toen ik tijdens mijn zwangerschap zo nonchalant was geweest. Mijn man en ik werden door verschillende artsen na enkele dagen van genetische tests en onderzoeken verzekerd dat deze aandoening volledig buiten onze controle lag en dat het niet onze schuld was.”

Bij Ayla waren de mondhoeken zo veranderd, dat het lijkt alsof ze altijd aan het glimlachen is. Het blijkt volgens artsen dan het enorm uniek is, omdat er maar 14 mensen zijn over de hele wereld met deze aandoening.

Wanneer de diagnose is gesteld dat je te maken hebt met de aandoening macrostomia, wordt het advies gegeven om een operatie te ondergaan. Dit zodat de mond goed gaat functioneren en je kind zelfstandig kan eten en kan leren praten.

Social media

De ouders van baby Ayla delen massaal op social media wat er is gebeurd met hun kind. Duizenden reacties stroomden binnen. “Mijn man en ik kregen evenveel liefde en steun als negatieve opmerkingen. Ik ben blij dat we blijven delen, want ik heb met verschillende moeders gesproken die soortgelijke ervaringen hebben”. “We zullen niet stoppen met delen omdat we zo trots zijn op ons meisje.” Het is een enorm bijzonder verhaal over deze unieke aandoening.

Tot nu toe is het onduidelijk wanneer de kleine Ayla mogelijk geopereerd moet worden.

Bron: newsner.com, TikTok