‘Kans op ADHD is groter als je kind vóór 39 weken zwangerschap wordt geboren’

12.09.2022 13:39

Is jouw kind te vroeg geboren? Dan is de kans dat je kind ADHD krijgt groter, blijkt uit nieuw onderzoek.

In 2018 is er onderzoek gedaan door de universiteit van Oslo. Hier keken ze of kinderen die geboren werden voor 37 weken meer kans hadden op ADHD. Nu is er weer een nieuw onderzoek gedaan. In deze studie wordt gekeken naar kinderen die voor 39 weken geboren worden.

Ook dan blijkt er een verband te zijn tussen ADHD en vroeggeboorte. Hoofdauteur Nancy Reichman van het onderzoek zegt het volgende: “De bevindingen dragen bij aan groeiend bewijs ter ondersteuning van de huidige aanbevelingen voor het uitstellen van geplande bevallingen tot ten minste 39 weken en suggereren dat regelmatige screening op ADHD-symptomen belangrijk is voor kinderen geboren na 37 tot 38 weken zwangerschap”.

Oorzaak

Vaak heeft ADHD verschillende oorzaken. Het is genetisch, het zit in de familie, problemen met functioneren van de hersenen, stress, of kan het zijn dat je alcohol bent blijven drinken tijdens de zwangerschap. En daar komt nu ook als oorzaak bij dat je kind te vroeg geboren is. Maar waarom is vroeggeboorte dan een oorzaak van ADHD ontwikkelingen? Nancy Reichman denkt dat het te maken heeft met de ontwikkeling van de hersenen van de baby.

Symptomen ADHD

ADHD heeft te maken met prikkels in de hersenen. Wanneer je baby is geboren met ADHD heeft hij of zij last van de volgende symptomen:

  • Concentratieproblemen
  • Hyperactief, veel energie
  • Impulsieve acties
  • Problemen in omgang met anderen
  • Emotionele stemmingswisselingen
  • Moeite met in slaap vallen

Eigenlijk zijn heel veel dingen lastig in het dagelijks leven voor een kind met ADHD. Wil je er zeker van zijn dat je kind er last van heeft? Doe dan een online test of maak een afspraak bij de huisarts. ADHD komt op de kinderleeftijd ongeveer bij 5% van de kinderen voor en komt twee- tot driemaal zo vaak voor bij jongens als bij meisjes.

Bron: jmouders.nl