Baby vasthouden en ermee rondlopen blijkt effectiefste manier om kind te kalmeren

14.09.2022 15:29

Huilt jouw baby ook zo vaak en weet je niet meer hoe je hem of haar in slaap krijgt? Dan is er goed nieuws, want wetenschappers hebben hier nieuw onderzoek naar gedaan. 

Je kunt het beste even rondlopen met je huilende baby, voordat je hem of haar op bed legt. Het blijkt dat hier van baby’s tot rust komen en direct kalmer worden. Misschien wist je dit allang, maar is nu ook door onderzoek bevestigd.

Huilende baby’s: hoe krijg ik ze in slaap?

Zo’n 20 tot 30 van de baby’s huilt regelmatig en heeft dus ook last van slaapproblemen, dit zonder dat er echt een duidelijke reden voor is. Elke ouder zal waarschijnlijk stress ervaren hiervan, wat volkomen logisch is natuurlijk. Nu is er dus onderzoek gedaan door Japanse en Italiaanse onderzoekers. “Vijf minuten dragen en vervolgens vijf tot acht minuten zitten met de baby in de armen”, Dit zou staan in een nieuwe studie die verscheen in Current Biology. Het werd meteen duidelijk dat de baby’s rustiger werden. In die studie van Current Biology werden 21 baby’s gefilmd, thuis of in het lab. De baby’s die mededen aan dit onderzoek waren twee weken tot zeven maanden oud. En wat ook fijn is om te horen voor de lezende moeders, het effect is vergelijkbaar bij vaders.

Onderzoek

“Ik denk dat de meeste ouders die een baby’tje hebben vaak genoeg rondwandelen door de kamer, of buiten met de wandelwagen om hun kindje stil te krijgen. In die zin is het geen baanbrekend onderzoek, maar wel ondersteuning voor wat mensen van nature zelf al doen.” zegt Eline Möller (egt orthopedagoge), senior onderzoeker bij het AmsterdamUMC in het programma NOS Radio 1 Journaal.

Volgens Eline Möller zouden ouders soms nog steeds het advies krijgen om hun huilende baby vooral in bed te leggen, omdat het kindje zelf moet leren in slaap te vallen. Ze zegt dan ook het volgende: “Dat is wel zo, maar dat is omdat hij uitgeput is. Dat helpt niet. Het levert heel veel stress op voor de baby en voor de ouders. Het is juist heel belangrijk dat ouders letten op de signalen die hun baby geeft”

Volgens Eline Möller is het logisch dat baby’s niet vanzelf rustig worden. “Tijdens de zwangerschap zijn zuigelingen gewend dat ze heen en weer wiegen. Ze horen en voelen hun moeder ook. Dan is het onwennig als je plots in een stil bedje ligt. Je kunt baby’s niet verwennen, zeker niet in het eerste halfjaar.”

Bron: nos.nl