Kinderen van wie opa en oma elke week oppassen, praten meer en sneller

13.09.2022 13:48

Volgens nieuw onderzoek helpen opa’s en oma’s mee met de ontwikkeling van de vocabulaire van kinderen. Als opa en oma elke week oppassen, zouden ze een grotere woordenschat hebben.

Gaan kinderen alleen maar naar opa en oma en niet naar een crèche? Dan zijn ze intellectueel minder klaar voor school. Dat komt omdat er op een kinderopvang andere vaardigheden vanzelf worden geleerd, niet alleen door een juf, maar ook door alle leeftijdsgenoten die er spelen.

Toch zitten er een hoop voordelen aan die vaste oppasdag van opa en oma. Studies laten zien dat kinderen die een hechte band hebben met hun opa en oma, minder gedragsproblemen hebben en beter kunnen omgaan met moeilijke situaties in hun leven. Zeker baby’s van 0-1 jaar en dreumesen van 1-2 jaar zouden er baat bij hebben om niet naar een dagopvang te gaan, maar lekker bij de grootouders te spelen.

Opvang nodig

Zijn gastoudergezinnen, een oppas of een au pair thuis een betere oplossing volgens de wetenschap, als je ouders of schoonouders niet kunnen oppassen? Volgens studies is het zo dat als je kind veel tijd doorbrengt met een oppas in huis, je kind later gedragsproblemen kan ontwikkelen, maar daar wel minder kans op heeft dan de kinderen die naar een dagopvang gaan. De oppas of au pair boost geen cognitieve vaardigheden van een kind (zeker niet vanaf de leeftijd dat ze peuter en kleuter zijn, wat wel gebeurt als je kind een halve dag naar de opvang gaat). Er lijkt een voordeel aan het geven van een cognitieve boost te zitten aan in je eigen huis een vaste oppas vragen tegenover je kind wegbrengen naar een gastoudergezin. Ofwel: van 0-2 jaar zijn opa en oma de beste optie, gevolgd door een vaste oppas aan huis. Zijn kinderen eenmaal 2 jaar, dan is een crèche een goede leerplek om je kind klaar te stomen voor school.

Bron: Google Scholar

In samenwerking met Mama Magazine