Baby’s huilen in de eerste zes weken gemiddeld 2 uur en 15 minuten per dag

13.05.2022 13:39

Elke baby huilt en dat is iets waar je je maar beter op kunt instellen als je zwanger bent. Maar hoeveel huilen is te veel?

Baby’s huilen volgens onderzoekers gemiddeld de eerste zes weken 2 uur en 15 minuten per dag.

Veel tranen

Daarna neemt het weer af naar gemiddeld 1 uur en 10 minuten per dag rond de 3 maanden. Het is de enige manier waarop een pasgeboren kind zich kan uiten: niet zo gek dus dat ze dit veel doen. Huilen is een manier voor een baby om aan te geven dat ze iets anders willen. Meestal gaat het om dat ze honger hebben, maar het kan ook gebeuren als ze erg moe zijn of als ze zich niet lekker voelen. Huilt je baby in de eerste weken dus veel meer dan 3 uur per dag? Dan kun je het beste advies vragen op het consultatiebureau of bij een kinderarts.

Het is niet duidelijk waarom de ene baby meer huilt dan de andere baby. Overmatig huilen komt voor bij zo’n 4 tot 20% van de baby’s. Je kunt het huilen verminderen door je kind dichtbij je te houden, misschien lopen in de draagzak of met de buggy. En maak je niet te snel zorgen. Bij 95% van de baby’s is er geen medische oorzaak voor het huilen, ook niet als een baby meer dan gemiddeld huilt op een dag. Bij slechts 5% van de baby’s wordt wel een medische oorzaak gevonden. Denk dan bijvoorbeeld aan reflux, een koemelkallergie, of een blaasontsteking.

Lees ook
Veilig of nog even wachten? Vanaf deze leeftijd mag je baby rechtop zitten

Bron: Opvoeden