Veilig of nog even wachten? Vanaf deze leeftijd mag je baby rechtop zitten

05.05.2022 07:29

Je baby ontwikkelt zich per week. Ontzettend bijzonder om als moeder te zien. Maar hoe weet je nu wanneer dingen als rechtop zitten al kunnen, of dat je daar nog even mee zou moeten wachten?

Baby’s kunnen beter niet te snel rechtop gaan zitten, zeggen experts.

Ruggenwervel niet klaar

Want hun ruggenwervel is er misschien nog niet klaar voor, als je het te snel wilt. De ene baby ontwikkelt zich motorisch sneller dan de ander en zal er dan ook sneller aan toe zijn dan de ander. De meeste baby’s leren zelfstandig zitten tussen de 6 en 8 maanden. Je moet het alleen niet te snel willen, dus forceer het zelf niet als moeder. Pas als je baby zelf omrolt en omdraait en vanuit een liggende positie rechtop gaat zitten, is je kind er klaar voor. En dan kan het ook geen kwaad meer om hem of haar in een zitstoeltje te zetten, bijvoorbeeld.

Lees ook
Kan het gevaarlijk zijn als je baby met de billen omhoog slaapt?

Tummy time

Wanneer je merkt dat je baby klaar is voor de zithouding, zie je dat aan dat je kind zelf wilt omrollen en omhoog wilt. Het proces van gaan zitten hoef je niet te stimuleren, want dat gaat echt vanzelf. Laat je baby jonger dan 5 maanden dan ook niet te vaak met kussens in de rug op de bank zitten, want dat kan niet goed zijn voor de rug. Ga ook niet te snel met je baby fietsen in een fietsstoeltje. Rond de fase dat baby’s leren kruipen, kunnen ze meestal ook al prima op hun billetjes neerploffen op de grond. Wat je wel mag doen om het zitten te stimuleren, is door dagelijks tummy time te doen met je baby. Dat is je kind op de buik leggen en ze zelf leren hun hoofd omhoog te houden. Je ziet het vaak per dag beter gaan en niets zo mooi als de ontwikkeling van je eigen kind zien, toch?

In samenwerking met Mama Magazine