Psychologen bevestigen: het moederschap zorgt voor een beter geheugen

05.04.2021 10:52

Je wordt niet alleen heel efficiënt met je tijd als je eenmaal kinderen hebt, maar je wordt er ook slimmer van. Dat bevestigen psychologen.

Moeders zijn slimmer dan dat ze waren toen ze nog géén kinderen hadden, zo blijkt uit de wetenschap.

Slimme mama

‘Het moederschap bevordert de emotionele intelligentie, verscherpt het geheugen, verhoogt het concentratievermogen, maakt dapperder en bewerkstelligt in het algemeen een verbetering van het brein die niet alleen van pas komt in de kinderkamer, maar ook op de werkvloer.’

Boeiend brein

En er gebeurt meer in je brein. Want je maakt ook op latere leeftijd nog nieuwe verbindingen aan in je brein, zeker wanneer je nieuwe ervaringen opdoet. Het moederschap is bij uitstek een moment in het leven van een vrouw waarop ze veel dingen ‘voor het eerst doet’. Juist het moederschap biedt een hausse aan nieuwe ervaringen op het gebied van inventiviteit, time management, conflictbeheersing, zelfbeheersing, empathie, aandacht en relativering. En dat werpt haar vruchten af.

Is het dan zo dat vrouwen die nooit kinderen krijgen per definitie dommer zijn of een slechter geheugen hebben? Zo sterk is het bewijs in het onderzoek gelukkig óók weer niet. Dus maak je geen zorgen als je (nog) geen moeder bent. Ook dan kun je prima die verloren schoenen terugvinden in huis.

Lees ook
‘In de laatste 3 maanden van je zwangerschap wordt bepaald hoe slim je kind is’

Bron: Psychologie Magazine 

In samenwerking met Mama Magazine