Dit zijn de 5 manieren om je baby al vóór de geboorte slimmer te maken

05.06.2021 10:32

Een slim kind? Daar kun je al ouders in de zwangerschap al een hoop aan doen, zeggen experts. Want je baby kun je voor de geboorte al een oppepper voor het IQ geven.

En daar schijnenen 5 manieren bijzonder goed voor te zijn. Je kunt de ontwikkeling van het brein van je baby namelijk hier en daar al wat stimuleren.

  1. Blijf bewegen en sporten in je zwangerschap, maar ontspan ook genoeg door even niets te doen
  2. Zonlicht: vitamine D is goed voor het babybrein
  3. Eet veel (vette) vis en eet eieren: daar krijgt je baby een beter geheugen van
  4. Praat tegen je buik en lees boekjes voor aan je buik. Zingen mag ook en muziek aanzetten kan ook geen kwaad. Zo kan muziek luisteren stress verminderen voor jezelf tijdens de zwangerschap en de bevalling, maar ook het bewustzijn van je baby vergroten.
  5. Doe spelletjes: een baby voelt getrommel en getik op de buik. Je kunt dan ook tikspelletjes doen en zo het reactievermogen van je bebe stimuleren. Zodra je trommelt, kun je je kindje ook lokken om te gaan bewegen. Als je kind veel beweegt in de buik dan is dat goed voor de fysieke ontwikkeling.

Waarschuwing

Toch geeft Dr. Sabine Hunnius, directeur van het Baby Research Center in Nijmegen en tevens auteur van het boek Het Babybrein (2010) een belangrijke waarschuwing mee. “Ouders willen graag het beste voor hun kind, maar je kunt je afvragen of ‘het hoogste IQ’ nou per se het beste is. Een hoog IQ is immers geen garantie voor geluk. Ouders zijn soms bang dat, als ze het niet goed zouden doen, hun kind zich niet optimaal ontwikkelt. Dat is vaak onnodig, want de meeste ouders doen veel vanuit zichzelf al goed. En misschien nog wel belangrijker: met name de vroege kindertijd is de tijd om misschien juist nog niet met zaken als prestatie bezig te zijn.”

Lees ook
Gezonde baby’s schoppen extra veel én harder dan gemiddeld in de buik

Bron: The Bump