Geen haast: volgens de wetenschap kun je het beste na je 35e moeder worden

28.06.2022 13:40

Wie denkt dat vrouwen gebonden zijn aan die biologische klok, heeft het behoorlijk mis. Volgens nieuwe studies zouden juist vrouwen die na hun 35e kinderen krijgen, de beste moeders zijn.

Volgens deze studie die werd gepubliceerd in het Journal of the American Geriatrics Society, is de laatste zwangerschap na de leeftijd van 35 positief geassocieerd met het verbale geheugen van de moeder. De studie werd uitgevoerd onder 830 gezonde vrouwen in de overgang. Ook bleek dat het gebruik van de pil een positief effect had op hun cognitie op latere leeftijd.

Beter geheugen

Ofwel: het heeft voordelen voor je eigen brein als je na je 35e nog een keer zwanger wordt. Vrouwen die na hun 35e hun laatste baby kregen, bleken later in hun leven een beter verbaal geheugen te hebben. En ook geldt het voor vrouwen die eind twintig zijn als ze zwanger worden. Degenen die na 24 jaar hun eerste baby kregen, vertoonden betere aandachtscontrole, werkgeheugen, redeneren en probleemoplossing in vergelijking met degenen die voor het eerst mama werden tussen de leeftijd van 15 tot 24 jaar.

Hoe het komt? De relatie tussen cognitieve vermogens en een zwangerschap en een bevalling wordt uitgelegd in verband met de hormonale golf die optreedt tijdens de zwangerschap. De niveaus van belangrijke vrouwelijke hormonen zoals oestrogeen en progesteron nemen toe tijdens de zwangerschap en de timing van deze stijging helpt je cognitieve vaardigheden naarmate je dus ouder wordt. Je blijft langer jong, zeg maar, van een baby.

Natuurlijk zijn er ook nadelen. Een vrouw is hoe ouder ze wordt, hoe minder vruchtbaar. Maar je kunt uiteraard ook zwanger worden op je 35e of later en als dat zo is, dan heb je die cognitieve voordelen maar mooi meegepakt.

Bron: Momjunction