Als je baby te laat wordt geboren, heb je recht op langer zwangerschapsverlof
Als je zwanger bent en gaat bevallen, heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Bij een meerling is dat 20 weken. Maar hoe zit het precies als je baby te laat wordt geboren?
Dan heb je volgens de Rijksoverheid recht op langer zwangerschapsverlof.
Dat zit zo. Je bevallingsverlof gaat in op de dag dat je bent bevallen. De meeste vrouwen nemen vier weken voordat ze zijn uitgerekend zwangerschapsverlof op. Als de baby dan is geboren hebben ze vaak nog 12 weken vrij. Maar stel, je neemt vier weken voor de bevalling je verlof op. Je baby komt vervolgens twee weken te laat. Zou je dan met je baby opeens nog maar 10 weken vrij mogen? Nee. Dan heb je recht op 18 weken verlof: je bevallingsverlof is dan ook nog steeds 12 weken. Je hebt dan meer recht op verlof, omdat je herstel na je bevalling pas later dan gepland komt.
Spreiden
In Nederland geldt namelijk dat je bevallingsverlof, dat ingaat als je baby is geboren, minstens 10 weken moet duren. Je mag dus officieel niet eerder aan het werk. Maar, mocht je eerder willen beginnen met werken: je kunt je bevallingsverlof ook gespreid opnemen.
Sinds 1 januari 2015 kun je kiezen om de laatste periode van je bevallingsverlof in delen op te nemen. Het gaat om het verlof dat overblijft na 6 weken na de datum van je bevalling: die 6 weken moet je dus opnemen. Dit deel van het verlof kun je gespreid opnemen over een periode van maximaal 30 weken. Je doet dit in overleg met je werkgever. De totale duur van het verlof verandert hierdoor niet en je krijgt net zoveel betaald als wanneer je alles in één keer zou opnemen. Het UWV betaalt de uitkering uit alsof u het verlof in een aaneengesloten periode opneemt.
Lees ook
Je uitgerekende datum is precies 10 maanden na je laatste menstruatie, niet 9 maanden