Bewezen: slecht slapende baby’s hebben een betere band met hun vader

21.06.2022 13:30

Wanneer je baby een slechte slaper is, heeft hij een betere band met zijn vader dan wanneer hij een goede slaper is. Dat blijkt uit een onderzoek naar de eerste jaren van het vaderschap.

Dit onderzoek voerde Annemieke Witte, onderzoeker aan de Vrije Universiteit van Amsterdam, uit. De reden? Er was nog erg weinig van de eerste jaren van het vaderschap bekend.

Hechtheid

In haar onderzoek vroeg Annemieke aan ouders met baby’s bij te houden hoe lang en hoe vaak hun kindje in de nacht wakker was. De baby’s waren drie, zes, negen en 24 maanden. Uit het onderzoek bleek dat de driemaandenbaby’s die vaak en lang ’s nachts wakker waren, hadden met hun vader een veiligere gehechtheidsrelatie dan baby’s die niet zo lang en vaak wakker waren. Interessant: voor moeders geldt het juist andersom.

Druk verlagen

Volgens Annemieke is de reden hiervoor dat wanneer een baby slecht slaapt, een moeder daar gestrest door raakt en de vader bijspringt om de druk bij zijn partner te verlagen. Als de vader dat regelmatig op een goede manier doet, wordt waarschijnlijk de hechtheid tussen de vader en het kind beter. Waarom dat precies zo is, moet nog verder onderzoek naar gedaan worden. Een manier om dat te onderzoeken is door camera’s te gebruiken en achteraf te kijken wie naar de baby gaat en hoe diegene op het kindje reageert.

Vertrouwen

De eerste drie jaar, en met name de eerste zes maanden zijn van belang voor de hechtheid tussen ouder en kind. Een gezonde hechting zorgt er namelijk voor dat een baby zich sociaal en emotioneel goed ontwikkelt. Wanneer een kind gestrest raakt, zullen zij de persoon opzoeken waarmee zij het meest gehecht zijn. En ook met het kruipen en lopen zullen zij juist van die persoon vandaan gaan, omdat ze erop vertrouwen dat diegene er straks als ze terugkomen nog steeds is.

Lees ook
Je uitgerekende datum is precies 10 maanden na je laatste menstruatie, niet 9 maanden

Bron: Famme