Onderzoek bewijst: vier kinderen geven minder stress dan drie kinderen

25.07.2022 15:37
vier kinderen

Als je na drie kinderen twijfelt of je nog voor een vierde wilt gaan, dan zouden experts het je zeker niet afraden. Want: vier kinderen zouden minder stress geven dan drie kinderen.

Uit onderzoek waar meer dan 7.000 moeders aan meededen, blijkt dat moeders van drie kinderen het meeste zorgen hebben.

Ze hebben handen en ogen tekort en slapen weinig. Maar de moeders die nog een vierde kind kregen, vonden het dan weer niet lastiger. Ze wisten juist goed hoe ze bepaalde dingen in het moederschap wilden aanpakken en wat ze wilden laten. Ze hadden al genoeg ervaring in het moederen dankzij de eerste drie kinderen.

Help, vier kinderen

Moeder Jill kan hierover meepraten: “Van één naar twee gaan was een gemakkelijke, luchtige overgang. Twee naar drie? Alles stond op zijn kop. Ik heb niet het gevoel dat ik het aankan. Je hebt maar twee handen! Gewoon de straat oversteken en ze fysiek niet allemaal tegelijk kunnen vasthouden, vind ik enorm stressvol.”

Experts zeggen dat het juist met vier koters makkelijker wordt: ‘Als er vier in huis zijn heb je als kind altijd een speelkameraadje, want meestel spelen kinderen twee aan twee. Oudere broers en zussen kunnen met jongere kinderen spelen of hun moeder helpen. Het geeft je wat meer ademruimte voor die momenten waarop je je in verschillende richtingen getrokken voelt door de verschillende behoeften van elk kind.’ Toch geldt wel: één kind hebben vinden ouders het makkelijkst. Twee en drie kinderen? Dat is aanzienlijk wat meer werk dan één. Bij vier boefjes in huis kunnen de oudsten vaak meehelpen en ben je zelf wat losser in het moederschap, waardoor je je minder snel druk maakt om de kleine dingen. Je hebt het daarnaast al vaker gedaan, dus waar drie monden eten, kan er heus nog eentje aanschuiven aan tafel. Het moederleven leidt je toch al… Dus voor een grote verandering in je leven, zal nummer vier niet zozeer zorgen. 

Bron: Cafe Mom