Onderzoek bewijst: vaders hebben betere band met baby’s die ’s nachts slecht slapen
Gaat je man er ’s nachts altijd als eerste uit als de baby huilt? Dan is er goed nieuws: baby’s zijn beter gehecht aan hun vader als ze ’s nachts vaak wakker zijn, dan baby’s die wel doorslapen in de nacht.
Dit blijkt uit een recent onderzoek.
Onderzoek
Er is een promotieonderzoek gedaan door Annemieke Witte, ze is een onderzoeker aan de faculteit Gedrags- en Bewegingswetenschappen van de VU Amsterdam. Er werd niet alleen onderzocht hoe de relatie is tussen kind en vader als het kind niet slaapt in nacht, maar ook werd er gekeken naar het knuffelhormoon oxytocine bij het gedrag bij de vader.
Uitkomst
Annemieke Witte heeft gevraagd aan jonge ouders om bij te houden hoe lang en hoe vaak hun kind wakker was in de nacht en dus niet kon slapen. Uit dit onderzoek is gebleken dat kinderen van drie maanden die ’s nachts vaker en langer wakker waren een betere relatie zouden hebben met hun vader. Ze zijn meer aan elkaar gehecht dan bij baby’s die wel doorslapen ’s nachts.
‘We denken dat dit komt doordat een kind dat slecht slaapt voor stress zorgt bij de moeder. De vader springt dan in om de druk op de moeder te verlagen. Als de vader ’s nachts vaker naar het kind toegaat en dit op een goede manier doet, wordt vermoedelijk de kwaliteit van de gehechtheidsrelatie tussen vader en kind beter’, zegt Witte.
Band vader en kind
Het knuffelhormoon oxytocine heeft te maken met de band tussen vader en kind volgens wetenschappers. In het onderzoek wat is gedaan hebben de wetenschappers oxytocine gegeven aan zeventig vaders via een neusspray. Bij vaders die vroeger geen nare ervaringen hebben meegemaakt in hun jeugd bleef het gedrag hetzelfde. Bij vaders die geen fijne jeugd hebben gehad en nare ervaringen hebben meegemaakt werd er iets anders ontdekt. Na het gebruik van de neusspray reageerde de vaders minder gevoelig op de huilgeluiden van hun kind.
Toch moet er voorzichtig worden omgegaan met het hormoon, vertelt Witte: ‘Ondanks dat het kan zorgen voor minder gevoelens van angst en stress bij huilgeluiden, kan het in sommige gevallen averechts werken’.