Onderzoek bewijst: mannen worden ’s nachts niet wakker van een huilende baby

18.10.2022 17:04

Als je bent bevallen van je kindje komen onvermijdelijk de gebroken nachten je tegemoet. De kans is groot dat je als moeder voor de meeste nachtelijke huilbuien opdraait: mannen zouden namelijk niet wakker worden van huilende baby’s.

Dit is gebleken uit een onderzoek.

Onderzoek

Orthopedagoog Loes Waanders ziet dat er vaak ruzie is bij ouders over ‘wie wat doet’. Ze zegt dan ook het volgende: “Uit onderzoek zien we ook dat moeders vaker dan vaders door kindergeluiden uit hun slaap worden gehaald. Slaaptekort is niet alleen killing voor jezelf, het heeft ook invloed op jullie relatie.”

“Helemaal ‘s nachts, je bent diep in slaap en vaak zorgt het luchtalarm van jouw kind ervoor dat je ook direct meer adrenaline ervaart. Daarnaast leef je dat eerste jaar vaak op minder slaap en vermoeidheid zorgt ervoor dat ons lontje korter wordt. Een nare opmerking is snel gemaakt waardoor jullie samen in een discussie belanden en niet tot een goede oplossing komen.”

Wat te doen in deze situatie?

Ondanks dat er niks aan te doen is dat vrouwen eerder wakker worden van kindergeluiden dan mannen, is het niet fijn dat de vrouwen er dan meer voor opdraaien. Je kan altijd proberen om iets aan deze situatie te doen. Loes Waanders vindt het verstandig en een aanrader om samen te praten over deze situatie op een rustig moment, en bespreek dan alles met elkaar.

“Probeer vanuit wat je ziet te praten en houd het bij jezelf: ‘Ik ga er elke nacht uit, dat vind ik heel zwaar.’ Geef ook aan wat het met je doet, bijvoorbeeld dat je je er alleen voor voelt staan. Zo geef je de ander meer ruimte om zijn kant van het verhaal te doen. In plaats dat je zelf met ideeën komt, vraag aan je partner wat hij nodig heeft om vaker de ‘nachtshift’ op zich te kunnen nemen. Ga ook na wat voor jou oké is en geef duidelijk jouw verwachtingen en behoefte aan.”

Discussies verminderen

“Maak een werkbaar plan dat voor jullie beiden goed voelt en concretiseer het als het continu leidt tot gedoe. Tackel deze terugkerende discussies door bijvoorbeeld vaste dagen af te spreken: wie doet wanneer de nacht, zodat je ‘s nachts geen discussies hebt en jij eventueel oordoppen kunt indoen als je licht slaapt. Meer slaap én een verdeling die werkt voor jullie allebei zorgt voor meer rust maar ook gezelligheid bij jezelf, in huis en tussen jullie als stel.”

Bron: rtlnieuws.nl