Werken of bij de baby zijn: hoeveel betaald vaderschapsverlof krijg je als partner?

27.06.2022 08:07
geboorteverlof partner

Wanneer je net een kindje hebt gekregen, wil je niks anders dan bij hem of haar zijn. Gelukkig zijn daar ook mogelijkheden voor, namelijk met het geboorteverlof. Maar op hoeveel vrije dagen heeft de partner recht?

Als partner (m/v) heb je recht op vijf werkdagen geboorteverlof. Het maakt daarbij niet uit of je parttime of fulltime werkt. De werkgever betaalt het verlof, waarbij ze kijken naar het aantal uur dat je normaal gesproken werkt. Als je vijf dagen acht uur werkt, krijg je veertig uur geboorteverlof. Je houdt de arbeidsduur aan dat afgesproken is in de arbeidsovereenkomst. Eerst was dit altijd maar één dag.

Vijf weken

Sinds juli 2020 mogen partners daarbovenop, in de eerste zes maanden na de geboorte, nog maximaal vijf weken aanvullend geboorteverlof opnemen. Tijdens dit verlof krijgt de vader (of tweede moeder) van het kind geen salaris, maar wel een uitkering van het UWV. Wel mag de partner dit alleen opnemen als hij eerst het verlof van één week heeft opgenomen. De vijf weken mag je spreiden: je kunt er dus ook voor kiezen om elke week 1 dag vrij te nemen. Zo kun je nog langer genieten van je vaderschapsverlof en van de baby thuis en kan de vader de bevallen moeder ontlasten. Je moet het aanvullende geboorteverlof opnemen binnen 6 maanden na de geboorte van het kind.

Negen weken

Vanaf 1 augustus kunnen allebei de ouders nog negen weken deels betaald ouderschapsverlof opnemen in het eerste levensjaar van hun kind. Zij krijgen een uitkering van het UWV. Dit bedraagt zeventig procent van het dagloon en maximaal zeventig procent van het maximumdagloon. Ofwel: je krijgt 70% van je salaris door betaalt. De opname van de overige zeventien weken van het 26-weken ouderschapsverlof is nog steeds mogelijk. Dit is wel onbetaald.

Lees ook
Scheiden: wanneer betaal je partneralimentatie en kinderalimentatie?

Bronnen: Rijksoverheid & Randstad