Met déze simpele methode is je kind zo uit een driftbui

23.06.2023 07:00
peuter driftbui

Iedere ouder van een peuter kent het: die ongelooflijke driftbui waar niets aan te doen lijkt. Soms is er een duidelijk aanwijsbare reden, soms komt het helemaal uit het niets. Wat de reden ook is, je hebt geen idee hoe je je kleintje eruit kunt krijgen. Toch is er een simpele manier om ervoor te zorgen dat jouw peuter uit z’n driftbui komt. Wij vertellen het je! 

Als je peuter een driftbui krijgt, is waarschijnlijk je eerste ingeving om boos te worden of om je kind tot stilte te manen. Toch is dat niet de allerbeste manier om je kleintje stil te krijgen, zo zegt de Amerikaanse gedragsdeskundige Wendela Whitcomb Marsh. “Daarmee geef je de boodschap af dat je kind niet in staat is om zelf stil te worden.”

LEES OOK: Peuters die regelmatig driftbuiten hebben, hebben meer kans om later rijk te worden

The Four S-methode

Wat dan wel de goede methode is om je kindje stil te krijgen? Volgens Wendela is dat The Four S-methode: stop, squat, shhh en sing. Het fijne van deze methode, volgens de gedragsdeskundige, is dat je hem overal kunt toepassen. In de supermarkt, thuis, op een feestje: “Maar als je op een plek bent waar je even kunt weglopen, doe dat dan. Als het niet lukt, probeer dan langzaam en rustig te bewegen. Je kind moet zich getroost en geliefd voelen”, zegt ze hierover.

Dan over naar The Four S-Methode: wat is het? Hieronder leggen we ieder punt uit.

 1. Stop
  Stop met wat je aan het doen bent en geef aandacht aan je kind. Bestudeer waarom hij zich zo voelt. Schreeuwt hij uit enthousiasme of boosheid? Heeft-ie honger of pijn?
 2. Squat
  Breng jezelf op ooghoogte van je kind. Dat geeft je kind het gevoel dat je een gelijke bent, hij voelt zich gewaardeerd en jij kunt de situatie beter inschatten.
 3. Shhhh
  Praat rustig en kalm tegen je kind. Zet een fluisterstem op: zo geef je het goede voorbeeld én het zorgt ervoor dat hij zich moet kalmeren als hij je wil verstaan.
 4. Sing
  Blijft-ie ontroostbaar? Dan kun je een liedje voor hem proberen te zingen. Dat kan helpen om te kalmeren.