Tips voor een kindje dat snel overprikkeld is

15.06.2023 13:18
overprikkeld kind

‘Overprikkeld’, een term die we tegenwoordig steeds vaker horen. Niet gek ook, met alle prikkels die we de hele dag door binnen krijgen en moeten verwerken. Voor ons volwassenen is dat al veel, kun je nagaan hoe dat voor kinderen is. Daarom: tips voor een kind dat snel overprikkeld is. 

En dan is er ook nog het verschil tussen mensen en dus kinderen: sommige kleintjes kunnen heel goed tegen die prikkels, andere kindjes hebben daar sneller last van. Heb jij een kindje in die laatste categorie in huis? Dít kun je doen.

LEES OOK: Onderzoek bewijst: vaders hebben betere band met baby’s die ’s nachts slecht slapen

Tips voor overprikkeld kind

1. Ontprikkelspullen 

Maak samen met je kleintje een setje ‘ontprikkelspullen’. Dat wil zeggen: spulletjes waar je kleintje rustig van wordt. Voor sommige kindjes is dat een bepaalde knuffel, voor anderen een kauwketting of een koptelefoon die het geluid afsluit. Kijk samen wat werkt!

2. Douchen 

Water kan helpen om te ontprikkelen. Het kan ook fijn zijn om je kindje, als-ie thuiskomt van de opvang/school/een verjaardagspartijtje eerst even onder de douche te zetten om rustig te worden en de ‘dag van zich af te spoelen’ en daarna pas allerlei vragen te stellen.

3. Ritueel 

Een vast ritueel helpt kindjes die snel overprikkeld zijn. Ze weten wat ze kunnen verwachten. Of het nu gaat om het ochtendritueel of het bedritueel; het is fijn als dat (zoveel mogelijk) hetzelfde is. Natuurlijk kun je hierin wel een verschil maken tussen doordeweeks en weekend; de intensiteit qua prikkels is dan ook weer anders.

4. Prikkelarme spot 

Bedenk of maak samen een plekje waar weinig prikkels zijn en waar je kindje even kan bijkomen. Met weinig prikkels wordt een kamer of hut bedoeld in neutrale kleuren, zonder fel licht en zonder harde geluiden.

5. Beweging 

Overprikkeling kan een energieoverschot zijn. Sommige kindjes raken dit kwijt door even lekker te bewegen. Een wandeling, touwtje springen, springen op de trampoline; allemaal voorbeelden van vormen van beweging die jouw overprikkelde kindje weer rustig kunnen krijgen.

Wat merk je aan een overprikkeld kind?

Wij kunnen goed zeggen: ‘het is allemaal een beetje veel’, maar kinderen hebben geen idee wat ze met al die gevoelens aan moeten. Baby’s zullen bijvoorbeeld sneller huilen, zich wegdraaien van jou of onrustiger slapen. Bij oudere kindjes geldt dat ze driftbuien kunnen krijgen, moeilijk in slaap kunnen komen of zich juist heel erg terugtrekken en prikkelbaar zijn.