Jammer maar waar: driftbuien zijn bij peuters heel normaal en zelfs belangrijk voor de ontwikkeling

11.01.2023 11:58

Vervelend, als je driejarige ontploft omdat je de verkeerde yoghurt hebt gekocht. Soms kun je er om lachen als moeder, en soms… Word je zelf gillend gek. Maar driftbuien hebben een belangrijke functie, blijkt.

Een driftbui bij een peuter is een normaal onderdeel van zijn of haar ontwikkeling. Peuters zijn aan het leren hoe ze met hun emoties om moeten gaan, en soms kan dit leiden tot driftbuien. Driftbuien kunnen worden veroorzaakt door vermoeidheid, honger, frustratie of overprikkeling.

Doe dit vooral niet

Hier zijn enkele tips om te helpen omgaan met driftbuien bij een peuter:

  • Blijf kalm. Peuters voelen zich vaak gesterkt door een reactie op hun driftbuien, dus blijf rustig en ontspannen.
  • Geef een veilige omgeving. Zorg dat er een plek is waar de peuter zijn of haar driftbui kan uiten zonder zichzelf of anderen te kwetsen. Schreeuw niet terug, hoe lastig dat soms ook is.
  • Valideer hun gevoelens. Laat de peuter weten dat je begrijpt dat hij of zij boos of teleurgesteld is en helpt hen deze gevoelens te verwoorden.
  • Geef een time-out. Als een peuter niet kan kalmeren, kan een time-out een effectieve manier zijn om de situatie te deëscaleren. Dit betekent een paar minuten afzonderen van de groep in een rustige omgeving. Even goed knuffelen kan ook helpen om kalmer te worden.
  • Geef concrete opties. Peuters zijn nog niet in staat abstracte begrippen zoals ‘rustig zijn’ te begrijpen. Dus geef hen concrete opties om zichzelf te kalmeren, zoals een knuffel of een liedje zingen.
  • Geef aandacht aan positief gedrag. Maak een groot compliment als je peuter zich positief gedraagt na een driftbui.
  • Zorg voor voldoende slapen, eten en drinken, omdat vermoeidheid, honger en dorst vaak een driftbui kan veroorzaken.

Het is belangrijk om te onthouden dat driftbuien een normaal onderdeel zijn van de ontwikkeling van een peuter, en dat ze met de tijd zullen afnemen. Het is ook belangrijk om te beseffen dat kinderen onder de 4 jaar nog niet in staat zijn hun emoties onder controle te houden, en dat driftbuien onderdeel zijn van hun ontwikkeling.

Bron: Mama Magazine