Dit moet je absoluut niet doen als je baby huilt

11.01.2023 11:07

Je kunt je soms radeloos en machteloos voelen als je baby maar huilt en niet wil stoppen met huilen. Maar er zijn een aantal dingen die je beter niet kunt doen als je baby niet rustig wordt; daarmee maak je het alleen maar erger.

Hoe frustrerend ook, soms huilen baby’s en lijkt niets te helpen. Ze willen niet drinken, niet slapen…

Huilbaby

Je kind is een huilbaby wanneer het aan de volgende kenmerken voldoet: Je baby huilt gedurende drie weken minimaal drie dagen in de week drie uur per dag. Het verschil tussen de huilmomenten is niet meer hoorbaar; het huilen klinkt meer als krijsen, dan als huilen.

Er zijn een aantal dingen die je niet moet doen als je baby huilt, omdat ze de situatie vaak erger kunnen maken:

  1. Schreeuwen of te hard praten tegen de baby: dit kan de baby angstig of overstuur maken en kan ervoor zorgen dat hij of zij nog harder gaat huilen.
  2. De baby negeren: hoewel het soms moeilijk is om een huilende baby te troosten, is het belangrijk om er voor de baby te zijn en hem of haar te laten weten dat je er bent.
  3. De baby te veel oppakken: dit kan er voor zorgen dat de baby afhankelijk wordt van aanwezigheid om te kalmeren. Als je baby in een bedje ligt, laat je zien dat je er bent en aai je je baby, maar pak je hem of haar niet steeds op.
  4. De baby te snel afleiden: hoewel afleiding soms een goede manier is om een huilende baby te kalmeren, kan het afleiden van een baby voordat hij of zij klaar is met huilen ervoor zorgen dat de baby zich onbegrepen of genegeerd voelt.
  5. De baby te veel laten huilen: er zijn theorieën over “huil het maar uit, en dan wordt een kind vanzelf rustig” maar er is geen bewijs dat dit jouw kind helpt, en kan er voor zorgen dat de baby zich overstuur, angstig of eenzaam voelt.
  6. Het is belangrijk om te herinneren dat elke baby anders is en dat sommige methoden die voor de ene baby werken, niet noodzakelijk voor de andere zullen werken. Het is ook ok om hulp te vragen aan bijvoorbeeld een pediatrische verpleegkundige of een kinderarts als je je zorgen maakt over het gedrag van je baby.
Bron: Zwitsal