‘Kinderopvang wordt goedkoper op de woensdagen en vrijdagen’

26.10.2022 16:31

De kinderopvang zou goedkoper worden op rustige dagen, volgens minister Gennip (Sociale Zaken en Werkgelegenheid). Dit zou dus betekenen op de woensdag en vrijdag.

Het zou de druk van de maandagen, dinsdagen en de donderdagen af moeten halen.

Op dit moment is er een enorm tekort aan personeel op de kinderopvang. Wachtlijsten lopen op, en het duurt steeds langer voor je terecht kunt. Steeds meer sluiten de deuren, waardoor ouders opzoek moeten in hun eigen netwerk naar een informele opvang. Vandaar dat het kabinet dan nu met maatregelen wil komen.

Ouders in verleiding brengen

De kinderopvangorganisaties proberen de ouders te verleiden door op de woensdag en vrijdag vijf tot tien procent lagere tarieven per uur te vragen.

Zo meldt kinderdagverblijf Jansen en Jansen, met zes vestigingen in Utrecht, op de website: ‘In ongeveer 90 procent van onze inschrijvingen wordt er opvang gevraagd op maandag, dinsdag of donderdag. Dat maakt het lastig om de minder populaire dagen, woensdag en vrijdag, goed gevuld te krijgen.’

Wanneer de prijsverlaging wordt ingezet, dan zullen ouders sneller één van deze dagen misschien opgeven. Hierdoor zal de bezetting op de woensdag en vrijdag stabiel zijn, en zo meer ouders kunnen bedienen. Het ministerie van Sociale Zaken gaat ervan uit dat iedere kindplaats in het algemeen kinderopvang kan bieden aan gemiddeld 1,9 kind, blijkt uit een rapport van Berenschot. Het zal de werkdruk gaan verslagen voor de pedagogisch medewerkers en nieuwkomers in Nederland kunnen ervan leren en werkervaring opdoen.

Maatregelen

Minister Gennip komt met meer maatregelen, maar toch twijfelen ouders aan deze oplossing.

  • Een eerdere maatregel wordt verlengd, namelijk dat de beroepskrachten in opleiding voor 50% mee mogen tellen in de dagelijkse formatie tot 1 juli 2024.
  • Kijken naar mogelijkheden om zij-instroom te stimuleren richting de kinderopvang.
  • Het kabinet wil ook regels gaan versoepelen in de kinderopvang, dan zal het de werkdruk van het personeel afnemen.
Bron: oudersvannu.nl