Je kinderen naar de opvang? Dat kost je tot ze 4 jaar zijn gemiddeld 31.152 euro

22.04.2021 18:46

Kinderen zijn duur, hoor je wel eens. Jaja, denk je dan. Maar de liefde die je ervoor terugkrijgt is onbetaalbaar, natuurlijk. Maar wist je dat je als ouders waarschijnlijk het meeste geld kwijt bent aan kinderopvang? 

Dat is namelijk zeker een groot deel van de kostenpost.

Daar gaat je geld

En dat betekent dat je vooral de eerste 4 jaar met kinderen dure jaren hebt: vanaf 4 jaar gaan ze immers naar de basisschool. En dat kost een stuk minder. Ouders zijn gemiddeld 25% van hun inkomen per maand kwijt aan twee kinderen. Op basis van berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) kunnen we stellen dat, voor tweeoudergezinnen, één kind gemiddeld 15 procent van het besteedbaar inkomen kost. Twee kinderen kosten gemiddeld 25 procent van het inkomen, drie kinderen 29 procent en vier kinderen 35 procent, gebaseerd op een tweeoudergezin.

Oeps

Maar wat kost het je dan, als je je kinderen naar de opvang brengt? Ervan uitgaand dat je twee kinderen hebt en zij 3 dagen per week naar de opvang gaan, kost het je 225 euro per maand. Dat is dus mín alle toeslagen.

  • Bruto: €2.436,72
  • Toeslag: €-1.786,85
  • Netto per maand: €649,88

Dit is gebaseerd op een gemiddeld inkomen van rond de 40.000 euro per jaar (keer twee) en dat beide ouders werken, zeker 32 uur per week. Het gemiddelde uurtarief voor een kinderdagverblijf/crèche is 8,5 euro per uur. Reken maar uit: gaan je kinderen 3 dagen per week, dan kost dat je 649 euro per maand. Dat is per jaar 7.788 euro en voor de eerste 4 jaar bij elkaar opgeteld, tot ze naar school gaan… Een mooie 31.152 euro. En daar komen dan alle luiers en kleding en spenen en knuffels nog bij. Tja. Kinderen zijn duur, hè. Maar je krijgt er gelukkig – zoveel natte kwijlkusjes en broodkorsten op de grond – voor terug.

Lees ook
Gratis kinderopvang voor iederéén: volgend jaar een feit?

Bron: Rekentool Kinderopvang