Vanaf augustus zou kinderopvang gedeeltelijk gratis kunnen zijn voor iedereen

25.01.2022 10:05

Het kabinet is er momenteel druk mee bezig: kinderopvang gratis maken in Nederland. En dat is goed nieuws voor alle ouders, toch? Want dat scheelt je zo honderden euro’s per maand.

Het gaat met name om de crèches, dus die kinderen van 0 tot 4 jaar opvangen voordat ze naar de basisschool gaan.

In veel andere Europese landen zoals in Scandinavië, is de kinderopvang al gratis. ‘Het is nog even afwachten of het gratis kinderopvang alleen gaat voor de leeftijd van 0 tot 4 jaar of ook voor buitenschoolse opvang. Maar de plannen liggen op tafel en dat is goed.’ Als het volgend jaar wordt ingevoerd, zijn eerst de ouders met een laag inkomen aan de beurt. Voor de ouders met een hoger inkomen wordt het dan in ieder geval een stuk goedkoper, maar misschien nog niet volledig gratis.

Te weinig mensen

Toch zijn er wel wat problemen die het gratis maken in de weg zitten, want er zijn overal te weinig juffen en meesters. Dat tekort is serieus aan het worden. ‘Het personeelstekort is in de kinderopvang groter dan in het onderwijs. Er zijn twee oplossingen: het vak aantrekkelijker maken en dus de lonen verhogen of het personeel dat nu (vaak parttime) in de kinderopvang werkzaam is, verleiden om meer uren te gaan werken.’

Bron: Telegraaf, OudersvanNu