Gratis kinderopvang zou vanaf 2025 voor alle ouders gelden voor kinderen van 0 tot 12 jaar

12.05.2022 07:30

Gratis kinderopvang voor kinderen van 0 tot 12 jaar: klinkt te mooi om waar te zijn, toch? Nou, het kabinet is druk bezig met alle plannen uitwerken. Als het goed is gaat het in vanaf 1 januari 2025.

Dus reken maar uit hoe oud je kinderen dan zijn en je weet gelijk of je nog in aanmerking komt voor deze nieuwe regelingen.

Hoe het precies zit?

Weinig emotionele steun

Met ingang van 1 januari 2025 betaalt de overheid 95% van de kosten van kinderopvang voor werkende ouders. Hierdoor wordt kinderopvang een stuk goedkoper voor veel ouders. De reden hierachter is dat kinderopvang niet alleen maar iets moet zijn voor ‘rijkere’ mensen, omdat het toch flink veel geld kost. Juist als kinderen jong zijn, is wat prikkels van buitenaf krijgen erg belangrijk. De eerste 1000 dagen zijn cruciaal voor de hersenontwikkeling van het jonge kind. Kinderen die tussen 0 en 4 jaar geen of te weinig emotionele steun of stimulering hebben gekregen, lopen een achterstand op waar zij de rest van hun leven nadeel van ondervinden.

Een voorbeeld: stel, je hebt 2 kinderen die 2 dagen per week naar een dagopvang zoals een crèche gaan. Ze gaan nog niet naar school (onder de 4 jaar, dus). Stel je werkt als ouders beiden fulltime (de minst werkende ouder werkt 36 uur per week). De kinderopvang kost dan 1183 euro per maand, maar je krijgt van de overheid 869 euro per maand terug aan toeslagen. Dan betalen jullie zelf nog ongeveer 320 euro per maand. Voor 4 dagen opvang betaal je zelf 628 euro per maand. Dat lijkt weinig, maar veel gezinnen kunnen dit niet betalen. Het motiveert met name moeders om meer te gaan werken als de opvang gratis is: je houdt dan van je salaris zo 300-600 euro per maand over, en dat is heel wat waard.

Dus wanneer je hier gebruik van kunt maken? Het duurt niet lang meer. Op dit moment worden de plannen voor ‘gratis kinderopvang’ uitgewerkt door het kabinet. In 2024 weten we meer over de praktische invulling hiervan. En over hoe je je als ouder aanmeldt.

Bron: Rijksoverheid