Verhuizen maar: in Bulgarije krijg je maar liefst 410 dagen betaald zwangerschapsverlof

26.07.2022 13:52
Bulgarije verlof

In welk land zijn ze nou eigenlijk het gulst als het gaat om betaald zwangerschapsverlof? Nou, verhuizen maar, richting het oosten van Europa. In Bulgarije krijg je maar liefst 410 dagen betaald zwangerschapsverlof.

Ter vergelijking: in Nederland krijg je als moeder nu 16 weken verlof. Als je vijf dagen per week werkt, zijn dat 80 dagen verlof.

Ik ben even naar Bulgarije

In Bulgarije krijg je 90% van je salaris uitbetaald in deze luxe vrije periode. Volgens de wet begint ieders verlof zeker 45 dagen voordat je bent uitgerekend. Je krijgt hoe dan ook 42 dagen verlof nadat je baby is geboren, of je baby het overleefd of niet. Ook voor moeders die een miskraam krijgen, geldt deze regel. Nadat de moeder uit het ziekenhuis is ontslagen, wordt er nog 48 dagen regulier zwangerschapsverlof gegeven. Er blijven dan 275 dagen over, en dat is een discretionair recht op basis van gezinsbehoeften. Als een moeder het extra verlof schriftelijk aanvraagt, is de werkgever verplicht dit te honoreren. Neem je de volle 410 dagen vrij, betekent dat dat je 82 weken niet hoeft te werken als je moeder bent geworden. Dat is bijna anderhalf jaar.

Griekenland

Liever naar een ander land? Ook in Griekenland doen ze het goed. In Griekenland kunnen werknemers bijna een jaar vrij nemen van hun baan voor zwangerschapsverlof met in totaal 43 weken betaald verlof. Tijdens het verlof worden werknemers gecompenseerd via een combinatie van werkgevers- en socialezekerheidsfinanciering. Je krijgt tenminste 50% van het salaris van de werknemer. Dit is hoe het werkt: Vrouwelijke werknemers hebben recht op acht weken verlof vóór de geboorte en negen weken na de bevalling, voor een basiszwangerschapsverlof van in totaal 17 weken. Extra verlof tot een totaal van 43 weken kan worden opgenomen door het aantal gewerkte dagen over meerdere maanden te verminderen.

Bron: Safe Guard Global

In samenwerking met Mama Magazine