Deze kinderziektes kunnen gevaarlijk zijn als je zwanger bent

25.07.2022 20:02
kinderziektes zwanger

Als je opnieuw zwanger bent en je hebt al jonge kinderen rondlopen, dan kan het zomaar zo zijn dat je oudere kinderen allerlei kinderziektes mee naar huis nemen. Welke zijn gevaarlijk voor jou als je zwanger bent?

Er zijn er een paar waar je goed op moet letten. Mocht je twijfelen of je kind een van deze ziektes heeft en jij bent in verwachting, bel dan gelijk je huisarts. Want sommige kwaaltjes kunnen geen kwaad, terwijl andere kinderziektes als je zwanger bent heel erg oppassen zijn.

Kinderziektes en zwanger

De Bof

De Bof herken je aan een opgezwollen wang: de plek onder je oor wordt meestal dik. Als je zwanger bent en je bent nooit (volledig) gevaccineerd of je hebt nooit bof gehad, dan moet je contact vermijden met mensen die mogelijk bof hebben. Dat is met name belangrijk in het eerste trimester. Je kunt je in je zwangerschap niet opnieuw laten inenten of voor de eerste keer laten inenten, omdat het vaccin een levend virus bevat. Dat kan schadelijk zijn voor je ongeboren baby. Het virus kan zelfs een miskraam veroorzaken. Gelukkig komt deze ziekte amper nog voor in Nederland omdat bijna alle kinderen er tegen worden gevaccineerd.

Difterie

Ook Difterie kan gevaarlijk zijn als je zwanger bent. De ziekte lijkt op een keelontsteking en komt via de luchtwegen in het lichaam. Je hebt last van ademhalen en meestal gaat dat moeilijk doordat je keel een soort wit vlies aanmaakt. Dat zit achterin je keel. Het komt gelukkig amper nog voor in Nederland, maar wel vaker in tropische oorden.

Kinkhoest

Kinkhoest is een krampachtige hoest die wel drie tot vier maanden kan aanhouden. Je kunt er goed beroerd van zijn in je zwangerschap. Als jonge kinderen het virus te pakken krijgen, kunnen ze soms zo heftig moeten hoesten dat ze er van moeten overgeven. Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor jonge baby’s die nog niet zijn gevaccineerd, maar gelukkig kun je je tegen kinkhoest laten vaccineren in je zwangerschap. Meestal gebeurt dit rond de 28e week van je zwangerschap (het kan zeker tot week 36 in je zwangerschap nog). Zo bescherm je je kind in je buik alvast tegen dit virus en verklein je ook de kans dat je jonge baby het virus oploopt. Als je meer dan 34 weken zwanger bent en je bent (nog) niet opnieuw ingeënt tegen kinkhoest dan moet je uit de buurt blijven van mensen met kinkhoest.

Waterpokken

Als je als volwassene nog nooit de waterpokken hebt gehad, dan kan dat ook gevaarlijk zijn als je zwanger bent. Dat komt omdat je ongeboren baby besmet kan raken met dit besmettelijke virus, dat bekendstaat om de rode bulten en blaasjes die jeuken. Meestal zit het op het gezicht, op de rug, buik en billen van een kind. Je baby kan na de geboorte hier erg ziek van worden. Het kan zelfs leiden tot een hersenvliesontsteking of longontsteking, omdat je baby hier nog niet genoeg weerstand tegen heeft. Kijk daarom extra uit in je laatste trimester van je zwangerschap en blijf uit de buurt van kinderen met waterpokken. Als je het virus zelf ook als kind al hebt gehad, is de kans heel klein dat je het opnieuw krijgt.

De Vijfde Ziekte

Minder bekend is dat de Vijfde Ziekte gevaarlijk kan zijn voor zwangere vrouwen. Er zijn aanwijzingen dat de vijfde ziekte gevolgen heeft voor vrouwen die net zwanger zijn, dus dat geldt voor vrouwen in het eerste trimester. Het kan de aanleg van organen bij de ongeboren baby verstoren. De vijfde ziekte komt vooral voor bij kinderen van 4 tot 10 jaar. Je kind krijgt rode wangen met rozerode vlekjes en ook vlekjes op de buik, rug, billen, armen en benen. Meestal voelen kinderen zich hier niet ziek door, hoogstens een beetje hangerig.

Rodehond

Rodehond is een ziekte die rode vlekjes op de huid geeft en wordt ook veroorzaakt door een virus. Het is besmettelijk: het virus verspreidt zich door hoesten en praten, maar ook via bijvoorbeeld handen, bestek, speelgoed en deurknoppen. Het begint meestal met een verkoudheid, soms is het lastig te zeggen of je kind hier last van heeft. De ziekte gaat na een aantal dagen vanzelf over, maar als je twijfelt in je zwangerschap, kun je het beste toch even langs je huisarts gaan.

Bron: Thuisarts