‘Baanbrekend’: voetbalster krijgt 82.000 euro salaris dat ze misliep vanwege zwangerschap

19.01.2023 15:26

De IJslandse voetbalster Sara Bjork Gunnarsdottir heeft goed nieuws gehoord. De FIFA heeft namelijk besloten dat ze toch haar salaris krijgt. De Franse voetbalclub Olympique Lyon wilde haar namelijk niet langer betalen toen zij zwanger werd in 2021. Het gaat om maar liefst 82.000 euro.

‘Deze uitspraak betekent financiële zekerheid voor alle vrouwelijke spelers die tijdens hun carrière een kind willen krijgen’, zegt een opgeluchte Gunnarsdottir. Inmiddels is Sara Bjork 32 jaar, maar twee jaar geleden toen ze zwanger bleek te zijn speelde ze voor Olympique Lyon. Ze verhuisde toen ook tijdelijk terug naar IJsland, zodat ze daar kon bevallen. Lyon had toen besloten om haar salaris niet meer uit te betalen totdat ze weer terug zou gaan naar Frankrijk.

‘Baanbrekende uitspraak’

Gunnarsdottir was het niet eens met het inkomensverlies en daarom besloot ze om naar de FIFA te gaan. Gisteren oordeelde de wereldwijde voetbalbond dat ze gelijk had. Clubs zijn verplicht om zwangere speelsters hun volledige salaris uit te betalen, volgens de FIFA.

De wereldwijde spelersvakbond FIFPro is in Hoofddorp gevestigd en hun spreken van een ‘baanbrekende uitspraak’. Gunnarsdottir zegt zelfs dat ze blij is dat ze in haar recht staat. ‘en dat dit zelfs door een club zo groot als Lyon niet kan worden betwist’.

De FIFA had ook geoordeeld over het feit dat ze niet alleen het salaris hadden moeten doorbetalen, maar dat Olympique Lyon ook gewoon oog had moeten hebben voor de IJslandse.

“Niemand keek naar mij om, naar mijn fysieke of geestelijke gezondheid werd niet gevraagd”, zegt Gunnarsdottir tegen sportzender ESPN over haar zwangerschap. “Lyon moet weten dat dit niet oké is. Wij verdienen beter.”

Franse wetgeving

De Franse voetbalclub zegt in een reactie dat het de Franse wetgeving volgde – en dat Gunnarsdottir geen salaris of zorg kreeg omdat ze naar IJsland vertrokken was voor haar bevalling.

Gunnarsdottir speelde sinds 2020 bij Lyon en ze hielp de ploeg aan de winst in de Champions League en aan de landstitel. Ze verliet de Franse club aan het einde van het seizoen en tekende bij Juventus een contract.

Bron: RTL Nieuws