Blijven liggen na de seks: helpt dit om sneller zwanger te worden?

18.01.2023 19:49

Als je probeert om zwanger te worden, dan hoor je vaak een heleboel goedbedoelde adviezen. Zoals dat je na de seks beter nog even kunt blijven liggen. Maar zou dit nou echt helpen om sneller zwanger te worden? 

Als jij en je partner hebben besloten dat jullie een kindje willen, dan wil je graag de adviezen van sneller zwanger worden opvolgen. Maar vaak zie je door de bomen het bos niet meer en weet je ook niet meer of iets wel of niet klopt. Het blijft eigenlijk altijd een gokje of het een goed advies is.

Na de seks blijven liggen

Om na de seks nog even te blijven liggen, of met je benen omhoog te blijven liggen is één van de bekende adviezen om sneller zwanger te worden. Je zou op deze manier het sperma van je partner in de juiste richting sturen en daardoor breng je het zaad ook zo goed mogelijk bij je baarmoederhals. Als je na de zaadlozing namelijk meteen zou gaan staan, dan zouden de spermacellen uit je vagina vloeien. De kans om dan nog zwanger te worden is dan een stuk kleiner. Maar klopt dit echt?

Volgens medici zou het de kans niet helemaal vergroten. Maar waarom dan? Bij een zaadlozing zouden namelijk aan het begin de meest vruchtbare zaadcellen gelost worden. Het zaadvocht dat uit je vagina komt na de seks bestaat grotendeels uit vitaminen en eiwitten. De meest krachtige zaadcellen zijn dan al een tijdje naar de eicel onderweg.

Geen duidelijke reden

Bij IUI wordt deze methode wel toegepast, waarbij ze de zaadcellen kunstmatig inbrengen. Maar ondanks dat het gebruikelijk is bij IUI om even te blijven liggen, denken onderzoekers van het VU medisch centrum er anders over. Ze denken namelijk dat het niet per se een positief effect heeft op het sneller zwanger worden. Er is ook geen duidelijke reden die dat aangeeft, want of na de seks stil blijven liggen de bevruchting bevordert, is nog helemaal niet onderzocht.

Maar toch kan stilliggen na de seks zeker geen kwaad, ondanks dat het niet onderzocht is. Wie weet ben jij de geluksvogel en helpt de methode om even te blijven liggen na de seks. Het is ook een kleine moeite, dus wil je zwanger worden? Dan kun je het altijd gewoon proberen.

 

Bron: famme.nl