Waarom oma’s zo verbonden zijn met hun kleinkind: bewezen in het brein

12.11.2022 09:55

Er zijn genoeg redenen waarom oma’s zo dol zijn op hun kleinkind. Ze voelen precies aan wat hun kleinkind ook voelt. Wanneer hun kleinkind lacht, voelen ze die vreugde en lachen ze ook. Hetzelfde als hun kleinkind pijn voelt, dan voelen ze ook de pijn en verdiet. Oma’s zijn heel erg verbonden met hun kleinkind.

De band tussen om en kind is enorm sterk en hier is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.

Band kleinkind

Het is altijd fijn al je moeder zo’n goede band heeft met je kind. Het zijn dierbare mensen en dat maakt het zo mooi. Nu is het juist logisch dat de band van oma en kind zo goed en sterk is, er gebeurt namelijk iets in het brein wat erg bijzonder is. Dit gebeurt wanneer oma haar kleinzoon of kleindochter ziet, volgens wetenschappers. Als oma haar haar kleinzoon of kleindochter ziet gebeurt er iets in het hersengebied, dat gaat over emotionele empathie direct activeren. Of oma haar kleinzoon of kleindochter nou in het echt ziet of op een foto, beide heeft hetzelfde effect. Het komt er op neer dat oma’s hun emoties afstemmen met de emoties van hun kleinkind.

Onderzoek

Het onderzoek is gedaan naar het brein van oma’s door Professor James Rilling, antropoloog aan de Emory University in Atlanta, Georgia. Het waren 50 oma’s die meededen, waarvan minstends één biologisch kleinkind tussen de drie en twaalf jaar oud. Er werd gebruik gemaakt van functionele MRI-scans, zodat ze de hersenen konden analyseren bij het zien van de foto’s van hun kleinkinderen. Ze moesten ook een vragenlijst invullen over hun kleinkind en er werd gevraagd naar welke rol de grootmoeders willen vervullen.

Wat er echt uitspringt, zegt Rilling, is de activering in hersengebieden die verband houden met emotionele empathie. ,,Dat suggereert dat grootmoeders erop gericht zijn om te voelen wat hun kleinkinderen voelen. Als hun kleinkind lacht, voelen ze de vreugde van het kind. En als hun kleinkind huilt, voelen ze de pijn en het verdriet van het kind.”

Band eigen kind

Bij het onderzoek was ook opvallende dat oma’s anders gingen reageren bij een foto van hun eigen kind, die ondertussen volwassen is. Er werden namelijk andere hersengebieden geactiveerd, dit waren de gebieden die zijn geassocieerd met cognitieve empathie. Dit houdt in dat ze cognitief probeerde te begrijpen en niet de emotionele band gingen ervaren. “Emotionele empathie is wanneer je kunt voelen wat iemand anders voelt, maar cognitieve empathie is wanneer je op cognitief niveau begrijpt wat iemand anders voelt en waarom” zegt Rilling.

Liefde

Er is een reden dat oma’s vrolijk worden van hun kleinkinderen. Ze geven ook aan in het onderzoek dat ze geen zorgen meer hebben over zo veel tijd- en financiële druk. Daarom genieten oma’s meer van hun kleinkind dan van hun eigen kinderen. Er wordt ook verder gezegd hoe belangrijk oma’s zijn voor kinderen. Als een oma ergens goed in is, dan is het geduld hebben. Ze staan klaar voor hun kleinkinderen wanneer nodig is en ze geven enorm veel liefde. En zo zijn er nog wel meer dingen waarom oma’s zo goed zijn voor kinderen.

Bron: oudersvannu.nl