Oud genoeg? ‘Je peuter of kleuter kan prima alleen een boodschap halen’

15.11.2022 09:10

Er is weinig vervelender dan wanneer je net dat ene belangrijke ingrediënt niet in huis hebt, helemaal als je kleine kinderen hebt: iedereen weer jassen aan en terug naar de winkel. In Japan maken ze het zichzelf makkelijk, daar sturen ze gewoon hun peuter alleen op pad.

Mocht je regelmatig Netflix kijken dan weet je nu misschien waar het over gaat: Old Enough. Een programma over peuters en kleuters in Japan die in hun eentje op een boodschap worden gestuurd. Daar heet het Haijmete no Otsukai wat “mijn eerste boodschap” betekent. Bereid je, wanneer je gaat kijken, voor op de typische kenmerken van Japanse televisie: kleurige letters midden in het beeld en een heleboel pop-ups. Het is inmiddels al ruim 30 jaar op televisie en een grote hit.

Boodschappen doen

Dat het een succes is, is begrijpelijk want het is heel apart om te zien. De peuters lopen namelijk niet altijd in een veilige omgeving, langs rustige landweggetjes. Zo is er het twee jarige jongetje Hiroki dat met drie boodschappentasje en een geel vlaggetje door zijn moeder op pad wordt gestuurd. Hij wordt af snel afgeleid door alles wat er onderweg te zien is, zoals een grote stok en een politieauto.

Als het jongetje een drukke weg moet oversteken rijdt er vlak langs hem een bus, snel houdt hij zijn gele vlaggetje in de lucht zodat de bus en auto’s hem zien aankomen. Eenmaal in de winkel aangekomen gaat de peuter doelgericht op zoek naar wat hij nodig heeft, met een beetje hulp is het snel gevonden en zo komt hij uiteindelijk veilig thuis met de boodschappen. Overigens neemt hij ook iets mee dat niet op zijn lijstje stond: bloemen voor zijn moeder!

Broer en zus

Mocht je broers of zussen hebben dan zijn jullie er vast weleens samen op uitgestuurd om nog een pak melk of pasta te kopen, vaak een groot avontuur. Meestal was een van jullie verantwoordelijk en echt op zoek naar dat pak melk terwijl de ander een beetje bij het snoep bleef hangen.  Zo ging het ook bij een andere aflevering van Old Enough waarbij de zes jarige Kippei probeert zijn snel afgeleide vier jarige zusje Kira mee te krijgen. Ook zij zijn door hun moeder op pad gestuurd en het jongetje neemt de opdracht erg serieus. Zijn zusje niet zo en hij moet alles uit de kast trekken om haar gemotiveerd te houden.

Heel veel voorbereiding

Ben je verbaasd dat niemand het broertje en zusje helpt of dat kleine jongetje wegtrekt bij die bus? Daar is over nagedacht. De makers van het programma bereiden alles tot in de kleinste details voor. Zo worden buren ingelicht zodat niemand de politie belt, de route wordt nagelopen en er is altijd een grote crew bij om de peuters in de gaten te houden. Een klein beetje valsspelen is het dus wel, gelukkig maar!

Hoewel het heel apart is zulke kleine kinderen te zien rondlopen alsof het volwassenen zijn lukt het ze wel allemaal. Het idee om zulke kleine kinderen alleen naar de supermarkt te sturen is onvoorstelbaar maar van dit programma kan je wel leren dat jonge kinderen best wat meer verantwoordelijkheid aan kunnen. Misschien mogen ze bij jullie volgende winkelbezoek zelf een karretje duwen, je moet toch ergens beginnen.

Tekst: Josephine van der Klugt. Bron: The Guardian