‘Steeds meer oma’s uitgeput door het oppassen op de kleinkinderen’

05.09.2022 12:35
oppassen kind

Is een vaste oppasdag voor opa en oma normaal? Veel ouders vinden van wel. Maar er zijn steeds meer oma’s die uitgeput zijn omdat ze zoveel oppassen op hun kleinkinderen.

‘Tien jaar geleden was het geen onderwerp. Tegenwoordig hoor ik er elke week wel iets over,’ zegt hoogleraar cardiologie Maas over de lichamelijke uitputting onder oppassende oma’s aan RTL Nieuws.

Jonge ouders zien het vaker als vanzelfsprekend dat opa en oma een vaste dag oppassen op de kleinkinderen. Dat komt bijvoorbeeld omdat vrouwen meer zijn gaan werken en dus ook meer opvang nodig hebben. Als je daar de tekorten bij de kinderopvang bij optelt, kom je al gauw uit op het feit dat ouders steeds meer hulp zoeken binnen de familie. Er zijn steeds meer oma’s en opa’s met klachten die het oppassen niet goed aankunnen en uitgeput raken. Ze zitten dan huilend in de wachtkamer bij een dokter. Het is ook niet niets om op kleintjes te passen als je zelf op leeftijd bent, maar ze durven niet altijd hun grenzen goed aan te geven. Soms reizen oma’s het halve land door om 6 uur ’s ochtends om op tijd bij de kleinkinderen te zijn, zodat hun zoon of dochter kan gaan werken.

Oma’s willen niet meer oppassen

Let vooral beter op grootouders die niet helemaal fit zijn. Oppassen kan heel gezellig zijn en voor veel voldoening in het leven zorgen, maar het is ook fysiek werk. ‘Niet alle opa’s en oma’s zijn even gezond. Daar moeten kinderen rekening mee houden. Bovendien: een gezin stichten is toch de verantwoordelijkheid van die kinderen zelf. Het is niet vanzelfsprekend dat grootouders daar een taak in te vervullen hebben.’  Overleg daarom regelmatig of de grootouders het nog aankunnen en hoe je ze eventueel kunt ontlasten. Misschien kun je de dag iets korter houden door wat later te beginnen of je kinderen eerder op te halen. En als opa en oma niet zitten te wachten op een vaste dag, push dan ook niet te veel. Het is dan voor iedereen fijner als ze zelf aanbieden af en toe een middag wat leuks te doen met de kleinkinderen.

Bron: Libelle