![Illustratie bij: Een kind krijgen vóór 1 januari 2025 levert je 30.000 euro op](https://www.mamamagazine.nl/app/uploads/2022/11/41243670dec3946a9e65ec7895ae6833.jpg)
Onderzoek bewijst: oma’s houden meer van hun kleinkinderen dan van jou
![](https://www.mamamagazine.nl/app/uploads/2022/01/Screenshot-2022-01-20-at-09.29.02.png)
Je kent het vast wel: je bent zelf moeder geworden en daarmee maak je je eigen moeder weer oma. En sinds ze oma is… Is ze kleffer en blijer dan ooit. Ze vertroetelt je kinderen elke dag weer.
Ze is het liefst samen met haar kleinkinderen en het zijn stuk voor stuk haar oogappels.
Uit onderzoek komt het nu ook feitelijk naar voren: vaak gedragen oma’s zich zelfs liever en vergevingsgezinder tegenover hun kleinkind dan hun eigen kinderen. Ze houden meer van hun kleinkind dan van jou, zeg maar. Nou ja, niet helemaal, maar ze zijn wel een stuk makkelijker met hun kleinkinderen.
Mijn zoetekindje
Wetenschappers aan de Emory University onderzochten MRI-scans van 50 vrouwen die minstens één kleinkind tussen drie en twaalf jaar oud hebben. Oma’s van redelijk jonge kleinkinderen, dus. Wanneer die vrouwen naar een foto van hun kleinkind kijken, activeren de hersengebieden die verband houden met emotionele empathie. Dat laat zien dat oma’s enorm meeleven met hun kleinkinderen en hun emoties gekoppeld zijn aan die van hun kleinkind. Als hun eigen kleinzoon of kleindochter lacht, worden ze ook vrolijker. En als hun kleinkind huilt, voelen ze ook die pijn en verdriet. Daarom mogen kleinkinderen vaak heel veel bij oma thuis: ze wil gewoon gezelligheid in huis.
Leeftijd doet ’t ‘m
En daarnaast zien onderzoekers ook dat er andere gebieden in het brein van een oma worden geactiveerd als ze een foto zien van hun eigen zoon of dochter. Namelijk de delen die geassocieerd worden met cognitieve empathie. Dat duidt erop dat ze hun eigen zoon of dochter willen begrijpen in plaats van dat ze eerder emoties ervaren.
Volgens psychologen is het redelijk simpel te verklaren: het komt door het leeftijdsverschil. ‘In een mensenleven doorloopt iedereen verschillende fases. Bij twintigers primeert de identiteitsontwikkeling: zij denken na over wat ze willen bereiken in het leven, wat voor persoon ze willen worden. Dertigers zijn druk bezig met hun carrière en een leven uit te bouwen. Oma’s en opa’s zijn al wat ouder, zij hebben andere prioriteiten en verwachtingen. Hun carrière is veelal achter de rug en ze focussen op andere dingen die hen gelukkig maken, waaronder het contact met de kleinkinderen.’
Lees ook
Wetenschap bewijst: er gebeurt iets in het brein van oma’s als ze haar kleinkinderen ziet