In samenwerking met Mama Magazine

Er zijn 3 manieren om te spelen met je kind en ouders kennen déze manier meestal niet

05.09.2022 07:02

Met je kind spelen: dat zijn waardevolle momenten. Of je nu een baby, dreumes of peuter hebt: mama kan met alles meedoen. Wist je dat er drie manieren zijn om samen te spelen met je kind?

En dat de meeste ouders de derde manier niet kennen?

Allereerst kun je je kind zelf laten spelen en daar niet actief aan deelnemen. Je zit bijvoorbeeld wel in de zandbak erbij om op te letten, maar je scrolt zelf even op je telefoon of doet iets anders. Je bent samen, maar je speelt niet interactief met elkaar. De tweede manier is met je kind in een actieve modus spelen en allerlei speelgoed aanbieden. Van een rammelaar tot aan een blokkentoren bouwen: je doet iets voor, je laat iets zien en je biedt speelgoed aan. Je baby of kind reageert daar vervolgens op en leert van jouw acties. Neem bijvoorbeeld het Bedtijd Vosje van VTech als multifunctioneel speelgoed voor jou en je kind van 0 tot 36 maanden. Je kind kan spelen, muziek luisteren, kleuren herkennen én er zoet van gaan slapen.

Muziekje van het vosje, mama

Natuurlijk heb je met een pasgeboren baby in huis het minste slaap, omdat je waarschijnlijk nog bezig bent met nachtvoedingen elke 3 tot 4 uur. Maar als je een dreumes of peuter hebt, heb je weer andere problemen… Ook de goede en wat oudere slapers worden namelijk tussen de 10 en 20 keer per nacht wakker. Meestal is er niets aan de hand en draaien ze zich weer om. Ze verwerken de dag in hun hoofdje en dat zorgt voor wat onrust in hun slaapritme.

Wat kan helpen om je baby, dreumes of peuter (0-36 maanden) makkelijker naar bed te krijgen, is een vast slaapritueel. Bijvoorbeeld met een muziekje, nachtlampje of een knuffeltje zoals het Bedtijd Vosje van VTech. Juist als je dezelfde dingen vaak herhaalt voor het slapengaan, zal je kind kalm in slaap vallen. Ritme en regelmaat zijn niet voor niets heel belangrijk voor jonge kinderen. Een zelfde melodietje uit speelgoed horen, kan dan goed zijn voor de herkenning bij je jonge kind. Dit muziekje? Dan is het bedtijd. En dat geeft orde en structuur in een avond. Het lieve vosje van VTech heeft veel voordelen die je niet in elk nachtlampje of avondknuffeltje vindt:

 • Het rustgevende lichtje knippert langzaam mee met de muziek en geluiden
 • Verschillende materialen en texturen stimuleren de tastzin
 • De zachte, kleurrijke stof stimuleert het kleintje om het vosje te knuffelen
 • Wasbaar door verwijderbaar elektronisch onderdeel
 • 30 melodietjes en 2 gezongen liedjes
 • Stevig en duurzaam design
 • Regelbaar volume
 • Automatische uitschakeling
 • Geschikt voor kinderen vanaf 0 maanden

Waarom het samen spelen met dit soort speelgoed zo belangrijk is? Je kind leert zo sociale en motorische vaardigheden aan, wat goed is voor de ontwikkeling van een jong kind. Samen spelen met een volwassene is ook een van de meest effectieve hulpmiddelen voor je kind om sterke relaties op te bouwen. Spelen voegt vreugde, vitaliteit en veerkracht toe aan het leven van een kind. Niet alleen met papa en mama, maar ook met broers of zusjes en vriendjes spelen is ontzettend belangrijk. Door te spelen leren kinderen anderen te vertrouwen en zich veilig te voelen.

Je kind is de baas

En dan is er dus de manier van spelen die veel ouders niet kennen: je bent actief betrokken in het spel van je kind, maar je neemt niet de leiding. Je laat je kind kiezen wat het wil pakken en waar het mee wil spelen. Je houdt je daarin op de achtergrond, maar reageert verbaal wel met aanmoedigingen. ‘Wat een mooie auto! Wat een gezellig muziekje. Je reageert, maar je laat je kind beslissen waar het mee wil spelen. Je bent niet afgeleid doordat je op je telefoon kijkt of iets anders gaat doen, maar je neemt niet het voortouw. Je kind mag het leukste speelgoed uitkiezen waar hij of zij het blijst van wordt.

Weet je niet meer wat je wilt doen met je kinderen? Dit zijn andere opties:

 • Ga naar buiten en op de schommel, gooi een bal heen en weer en maak een parcours waarin je rondjes gaat rennen
 • Lach met je kind en speel gekke spelletjes, die zij snappen op hun leeftijd. Trek gekke bekken, spring op de bank, doe een wilde dans met je armen in de lucht. Je kinderen vinden alles mooi wat mama voordoet
 • Luister naar muziek samen of ga iets moois knutselen. Bakken is ook altijd een gezellige bezigheid op een regenachtige dag
 • Pak eens een nieuw boek dat je nog niet kent en ga samen alle bladzijdes langs. Wat kunnen we vandaag eens leren?