Goed om te weten: kinderbijslag wordt hoger als je kind 6 of 12 jaar is

25.08.2022 11:12

Als je kinderen hebt krijg je kinderbijslag: toch fijn, net dat beetje extra elke maand om de kosten wat te dekken. Want ja, kinderen hebben eten, kleding en andere dingen nodig.

Wist je dat zodra je kind 6 of 12 jaar wordt, je meer kinderbijslag krijgt? En dat is altijd lekker om te weten, want alle beetjes helpen tegenwoordig.

Even geduld hebben

De eerste vijf jaar krijg je ongeveer 250 euro per kwartaal gestort per kind, vanaf 6 jaar wordt dan 300 euro per kwartaal. Is je kind 12 jaar, dan krijg je iets meer dan 350 euro per kwartaal. De kinderbijslag bedragen zijn per kind per drie maanden. De overheid betaalt je kinderbijslag altijd na afloop van het kwartaal. Dus stel, je kind wordt in maart 6 jaar. Dan krijg je vanaf het tweede kwartaal de hogere kinderbijslag, en dat krijg je in juli van dat jaar uitbetaald (na afloop van het tweede kwartaal). Soms moet je dus nog even geduld hebben, maar in principe krijgt elk kind dit bedrag automatisch. Je hoeft niet bij de SVB aan te geven dat je kind 6 of 12 jaar is geworden.

Bedrag per kind per kwartaal
Leeftijd kind Bedrag
 0 tot en met 5 jaar € 249,31
 6 tot en met 11 jaar € 302,74
12 tot en met 17 jaar € 356,16

En de eerste keer kinderbijslag na je bevalling? De kinderbijslag wordt betaald in de eerste week van januari, april, juli en oktober. Wanneer je de eerste keer kinderbijslag krijgt hangt af van de geboortedatum van je kind. Stel, je kind is in juli dit jaar geboren. De eerste kinderbijslag gaat dan in vanaf 1 oktober (het eerst volgende kwartaal na de geboorte van je kind). Die geldt dan voor de maanden oktober, november en december. Je krijgt dit dan in januari uitbetaald.

Bron: SVB