Kinderen mee laten helpen in het huishouden is goed voor hun hersenen, blijkt uit onderzoek
Het huishouden doen is voor een moeder een hele klus als je kinderen hebt. Maar er is goed nieuws: je kinderen mee laten helpen in het huishouden is goed voor hun hersenen. Misschien dus toch maar even wat taken overdragen aan je kroost?
Als kinderen vaker klusjes in huis gaan doen, dan zullen ze uitblinken op school en hebben ze een probleemoplossend vermogen, dit blijkt uit onderzoek. En je moet niet denken dat dit zielig is, ze kunnen je gewoon helpen. En nu blijkt dat het kinderen een positief effect geeft, dus laat je kinderen maar een handje helpen en de handen uit de mouwen steken.
Onderzoek
Er is een nieuw onderzoek dat aantoont dat kinderen laten helpen in het huishouden goed voor hun hersenen is. De wetenschappers onderzochten in de studie 207 kinderen, deze kinderen hadden een leeftijd van 5 tot 13 jaar. De ouders en verzorgers van de kinderen moesten een vragenlijst invullen over het aantal klusjes dat hun kinderen in huis doen dagelijks en hoe ze bij het huishouden zijn betrokken.
Probleemoplossend vermogen
Laat die kinderen van je dus ook maar eens wat dingen doen in huis. Niet alleen handig en fijn als je extra hulp krijgt, het is volgens de wetenschappers ook nog eens goed voor je kind. ‘Kinderen die dat regelmatig doen, hebben meer kans om uit te blinken in andere aspecten van het leven,’ zegt onderzoeker Deanna Tepper. ‘Zo zijn ze vaak beter op school en hebben ze een beter probleemoplossend vermogen.’
Verantwoordelijkheid en zelfvertrouwen
Als je kinderen klusjes laat doen in het huishouden, dan zouden ze zelfvertrouwen krijgen. Ze hebben ook verantwoordelijkheid en misschien zelfs plezier. Kinderen moeten het eigenlijk maar gewoon leuk maken, zodat ze het met plezier doen. Volgens onderzoek geeft het kinderen een positieve invloed op hun cognitieve ontwikkeling, als ze mee gaan helpen in het huishouden. Verder toont de studie nog meer aan, het zou de kans op een beter werkgeheugen vergoten. Ze hebben meer vermogen om na te denken, voordat ze gaan handelen.
Zelfregulatie bij kinderen
Onderzoekers leggen ook uit waarom het dan zo goed is voor kinderen om te helpen in het huishouden. ‘We veronderstellen dat de meeste taken die de kinderen uitvoeren een mate van zelfregulatie vereisen,’ aldus Tepper. ‘Daarnaast moeten ze hun aandacht vasthouden, plannen en kunnen schakelen tussen taken. Dit bevordert allemaal de ontwikkeling van de zogeheten executieve functies, de processen in het brein die gedrag en leren aansturen.’