Veel koffie drinken tijdens de zwangerschap zorgt voor een kleinere baby

22.12.2022 20:53

Koffie: je moet er maar van houden. Toch is koffie voor veel vrouwen echt een musthave, ze drinken het dan ook het liefst elke dag. Maar als je zwanger bent mag je zeker niet veel koffie drinken, dit om de kans op een miskraam te verkleinen. Maar naast dat kan het ook ervoor zorgen dat je baby hoger risico heeft op ondergewicht, dit zegt Noors onderzoek. 

De onderzoekers hebben gegevens van bijna 600.000 zwangerschappen over een periode van tien jaar bestudeerd. Ze hebben gekeken naar onder andere de hoeveelheid voedingsmiddelen en dranken met cafeïne die vrouwen degelijks namen. Dit ging dan om koffie, thee, hagel en chocoladerepen, allemaal producten met cafeïne.

Geboortegewicht baby

De onderzoekers hebben ontdekt dat er wel degelijk een duidelijk verband is tussen de inname van cafeïne en het geboortegewicht van de baby. De kans op een kleine baby voor de zwangerschapsduur werd vergoot met maar liefst 62 procent, door het gebruik van 200 tot 300 milligram cafeïne per dag. Het advies als je zwanger bent is sowieso maar 200 tot 300 milligram cafeïne per dag, dit komt neer op twee tot drie kopjes koffie per dag.

Cafeïne

In Groot-Brittannië en Scandinavië hebben ze aan zwangere vrouwen het advies gegeven om de inname van cafeïne te beperken tot maximaal 200 milligram per dag. Dat is niet veel als je bedenkt dat er in een mok oploskoffie ongeveer 100 milligram cafeïne zit en rond de 140 milligram in een beker met filterkoffie. Als je kijkt naar sommige studies die eerder zijn uitgevoerd, dan is er door onderzoek geen verband te vinden tussen cafeïne en vroeggeboorte van de baby.

Onderzoeker dr. Verena Sengpiel van het Sahlgrenska University Hospital in Zweden denkt hier wel anders over. Ze zegt dat de cafeïne wel mogelijk invloed heeft op de groei van je ongeboren baby, dit zou komen doordat de voedingsstoffen trager door de placenta gaan van moeder naar kind.

Bron: ad.nl 

In samenwerking met Mama Magazine