Moet je foliumzuur alleen in het eerste trimester slikken of in je hele zwangerschap?

20.12.2022 11:13

Als je zwanger wilt worden of zwanger bent is het belangrijk om voedingssupplementen foliumzuur te slikken. Het ondersteunt de groei van je baby en het verkleint de kans op geboorteafwijkingen. Maar wat is foliumzuur precies?

En belangrijk: hoelang moet je het blijven slikken?

Wat is foliumzuur precies?

Foliumzuur is een B11 vitamine die belangrijk is voor de ontwikkeling van je baby, maar het is ook belangrijk voor jezelf. De kans op een geboorteafwijking zoals een open gehemelte, open schedel, open ruggetje of hazenlip wordt verkleind. Verder ondersteunt het je lichaam bij de volgende dingen:

  • De aanmaak van rode en witte bloedcellen.
  • De groei van je lichaam.
  • De werking van je immuunsysteem.
  • Een goede celdeling.
  • De opbouw van aminozuren, de basis van eiwitten.

Wanneer foliumzuur slikken?

Foliumzuur maakt je lichaam niet zelf aan, je krijgt het alleen binnen via voeding. Fruit, groene groenten, volkoren producten, vlees en zuivel producten zorgen ervoor de je voldoende foliumzuur binnenkrijgt. Normaal gesproken is het niet nodig om extra supplementen te slikken, maar tijdens je zwangerschap is het van belang en heeft je lichaam meer foliumzuur nodig.

Er wordt aangeraden om elke dag een tablet in te nemen van 400 microgram. Dit slik je vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden, dan kan het stofje alvast een goede voorraad opbouwen. Je lichaam heeft namelijk een week of vier nodig voordat extra foliumzuur wordt opgenomen. Je baby heeft het tenslotte ook nodig voordat je er zelf achter komt dat je zwanger bent. Het slikken van foliumzuur kun je zolang doen als je wil, zelfs als je langer dan een maand bezig bent om zwanger te worden. Het geeft namelijk geen bijwerkingen die je gezondheid beïnvloeden.

Als je eenmaal zwanger bent, dan slik je het door tot het einde van je eerste trimester. Je hoeft het dus niet je hele zwangerschap door te slikken. Daarnaast heeft het slikken van de tabletten ook geen zin meer, ondanks dat het niet schadelijk is als je het wel door zou blijven slikken.

Wanneer overleggen met verloskundige of huisarts?

Bij vragen over foliumzuur kun je altijd overleggen met je verloskundige of huisarts. In deze gevallen heb je ook een hogere dosis foliumzuur nodig die je alleen krijgt op doktersrecept via de apotheek:

  • Als je eerder een kindje gekregen hebt met een neurale-buisdefect.
  • Als jij zelf of je partner geboren is met neurale-buisdefect.
  • Als je suikerziekte of epilatie hebt, maar ook als het voorkomt in je familie.
  • Als je meerdere miskramen gehad hebt.

Bron: zwangerenportaal.nl